Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

3 kiváló, 2 jó szegedi fesztivál

Szeged - Kiváló fesztivál a Szegedi Ifjúsági Napok, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Hungarikum Fesztivál. Jó minősítést kapott a Thealter és a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál.
Kiváló minősítést kapott három szegedi fesztivál, kettő pedig jót a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban. Kiváló a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Ifjúsági Napok – ami 2009-ben megkapta a Greener Festival díjat is – és a Hungarikum Fesztivál. Jó besorolást kapott a Thealter és a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – mondta Solymos László alpolgármester a rendezvények szervezőivel tartott közös sajtótájékoztatón hétfőn. A résztvevők hangsúlyozták: a minősítés védjegyként szolgálhat, és előnyt jelenthet például a Nemzeti Kulturális Alap egyes pályázatain.

Balog József, a Thealter művészeti vezetője azt mondta, a művészeti kínálat kiválóságából és az egyéb körülmények közepességéből átlagolva a jónál nem lehetett jobb a fesztiváljuk.

A Hungarikum Fesztivált kiválónak minősítették. Fotó: Segesvári Csaba
A Hungarikum Fesztivált kiválónak minősítették.
Fotó: Segesvári Csaba

A minősítést öt országos szakmai szövetség, az oktatási minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus végezte. 4 kategóriában három minősítést adtak ki: kiváló, jó, minősített. Volt olyan rendezvény is, ami nem kapott minősítést. A program célja egy átlátható és objektív fesztiváltámogatási rendszer megalapozása.

A tájékoztatón elhangzott: a szegedi önkormányzat idén is több, a várost és a programokat bemutató kiadványt jelentet meg. A látnivalókról tizenkét nyelven 28 ezer példányban készült tájékoztató, az információs füzet 210 szálláshelyet, intézményt mutat be, a programajánlóban pedig 200 szegedi rendezvény található.

Olvasóink írták

 • 9. ClarkGriswald 2010. január 27. 19:46
  „6. hozzászólás Strat-n 2010.01.26. 08:18
  Szerintem egysíkú volt, drága, és unalmas. Kimentem, hogy kinn legyek. Minek? Csak. Ennél jobb okom ez évben sem lesz.

  Veled ellentétben pedig az a 62 ezer ember, aki szintén kint volt jól érezte magát, és nézőcsúcsot döntött. Csak.”
 • 8. idnurub 2010. január 27. 10:12
  „4. FIexsnake 2010.01.26. 06:56
  Szin kivalo?? na ne! megtizszerezödtek az eldobott szemetek az utcan,meg a fecskendök. Tudom nagy bevételt hozott egyeseknek,na de álljon már meg a menet!

  Kiváló,igen,lehet,hogy fáj ez Neked,de sajnos a tény az tény.
  A "megtizszerezödtek az eldobott szemetek az utcan" nem nagyon érthető,kivéve akkor ha nem személyeskedni akartál....
  Azt hiszem ezeknek a dolgoknak örülni kellene,nem pedig mindig a rosszat keresni mindenben.
  Szeretném Neked jelezni kedves kígyó nevű fórumozó,hogy a hozzászólásod tartalmilag és nyelvtanilag sem üti meg a minősített minősítést,kérlek próbálkozz újra...”
 • 7. maz 2010. január 26. 11:34
  „remelem ezt azok onkentes mamik es papik is olvasak akik a SZIN ideje alat nem tudtak leszakadni a rendorsegi vonalakrol”
 • 6. Strat-n 2010. január 26. 08:18
  „Szerintem egysíkú volt, drága, és unalmas. Kimentem, hogy kinn legyek. Minek? Csak. Ennél jobb okom ez évben sem lesz.”
 • 5. Lopland 2010. január 26. 08:02
  „A szemét és fecskendő mennyiséget mivel mérted édes végigfarkú barátom? Eddig egy tonna, a SZIN alatt 10 tonna hulladék az utcán? És hol, melyik utcán? Eddig 3 fecskendőt, a rendezvény alatt 30?
  Na ne, hülyeségeket ne írkálj! :-)”
 • 4. FIexsnake 2010. január 26. 06:56
  „Szin kivalo?? na ne! megtizszerezödtek az eldobott szemetek az utcan,meg a fecskendök. Tudom nagy bevételt hozott egyeseknek,na de álljon már meg a menet!”
 • 3. apatfalvifaszagyerek 2010. január 25. 20:24
  „silany müsor ! mit szépitsem.”
 • 2. lidi 2010. január 25. 19:25
  „Elerndur!
  A Fesztiválszövetségnél regisztrál a fesztivál, kéri a minősítést, befizeti a minősítési díjat (nettó 20-60ezer Ft, a fesztivál várható költségvetésétől függően), és vállalja, hogy a fesztivál zárása után beküldi a promóciós anyagokat, illetve frissíti a regisztrációs oldalon az adatokat (látogatottság, műsorok, időpontok, kiadás-bevétel stb.)
  ezek után kap egy értesítést, hogy ki (a fesztivál nagyságától függően 2-3 ember) lesz a minősítője. A minősítőket a SZIB jelőli ki. róluk ezt lehet tudni:

  A nyilvántartás folyamatát (mármint a fesztiválokét) - beleértve ezt a honlapot is - a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) kezeli. A munka feltételeit az érintett minisztériumok biztosítják, a regisztráció és a majdani minősítés tartalmába azonban nem szólnak bele. A szakmai irányítás céljára az országos fesztiválszövetségek: a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége CIOFF Hungary, a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Fesztivál Szövetség, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Szabadtéri Színházak Szövetsége Szakmai Intéző Bizottságot (SZIB) hozott létre.

  A SZIB szakmai kontroll feladatot és érdekképviseletet lát el a fesztiválok regisztrációjának és minősítésének előkészítésében és lebonyolításában. Az öt szövetség egy-egy képviselővel vesz részt a SZIB munkájában. A SZIB tagjai a következők:

  o Horányi László - a Szabadtéri Színházak Szövetsége képviseletében
  o Márta István - a Magyar Fesztivál Szövetség képviseletében
  o Ments András -a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége képviseletében
  o Merényi Judit - a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének képviseletében
  o Szigetvári József - a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége CIOFF Hungary képviseletében

  A SZIB elnöke - egy éves időtartamra - Márta István.

  a minősítők leutaznak (egy napra), kapnak egy minősítési szempontrendszert, írnak egy beszámolót, azt és a beküldött nyomdai anyagokat nyilván megnézi a SZIB, és minősítenek, 3 évre. (Újabb kérelem és pénzbefizetés esetén újabb kört lehet tenni a következő évben, ha valaki nem elégedett a minősítésével.)

  tehát a minisztériumok, a Művelődési Intézet és a lektorátus a feltételek (pénz, honlap) biztosításával vesznek részt a dologban, illetve a minősítést részben a fesztiválok saját maguk finanszírozzák a minősítési díj befizetésével.

  minden tudható infó itt: http://www.fesztivalregisztracio.hu/
  (igaz, keresgélni kell péel a minősítettek listáját, meg egy csomó kiváló minősítésű fesztiválnak még a 2008-as adatai vannak fenn... de hát nyilván az alapozásnál még nem lehet minden tökéletes, ugyebár)”
 • 1. Elendur 2010. január 25. 18:36
  „"A minősítést öt országos szakmai szövetség, az oktatási minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus végezte"

  És ezek közül ki vett részt bármelyik rendezvényen is? Vagy mi alapján minősítettek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 milliót hozott Szegednek a SZIN

A Szegedi Ifjúsági Napok gazdasági hatásait vizsgálta a Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület. Tovább olvasom