Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Drog helyett: boldognak kell lenni

Szeged - A szegedi drogcentrum is készül a SZIN-re. A fesztiválokon egyre elterjedtebbek a dizájner drogok. Hosszú távú hatásukat alig ismerjük.
A szegedi drogcentrum is készül a SZIN-re. – Azt tapasztaltuk, hogy a fesztiválokon egyre elterjedtebbek a dizájner drogok. Hogy hosszú távon milyen pszichés és fizikai porblémákat okoznak, még nem ismerjük. A szert használókat az éjszakai partyszervízzel próbáljuk megtalálni – a lehetséges kockázatokat minimalizálni, ártalom csökkenteni– magyarázta Nagy Alíz, a drogcentrum színházterapeutája.

Sok fiatal mindent beszed, ami olcsó, annak ellenére, hogy fogalma sincs a mellékhatásokról. – 170-180 dizájner drog létezik, de csak minden tizediket lehet beazonosítani. Míg egy ópiáttal vagy éppen heroinnal van tapasztalatunk, addig a dizájnercuccok hetente változnak. Oroszországban olyan anyag is létezik, ami a lebontja a húst – figyelmeztetett a szerhasználat lehetséges következményeire Arany Zoltán, a drogcentrum vezetője. Elmondta: a nemrég betiltott mefedron intravénás használata göböket és tályogokat okoz az alkaron. A dízájneranyagok súlyos függőséget okoznak, és hónapok alatt le lehet tőlük épülni.

Fotó: addictus.blog.hu
Fotó: addictus.blog.hu


A nyárzáró fesztiválra prevencióval és alternatív szórakozási lehetőségekkel is készünek a drogcentrumosok. – Lesz Xbox, logikai játék, személyiségi teszt, a Fű-Vész klubban már kora délutántól várjuk a fesztiválozókat – mondta Nagy Alíz. Szerinte a drognak csak egy alternatívája van: boldognak kell lenni.

Amit eddig is tudtunk: a szintetikus szereken túl az alkohol a legveszélyesebb. – Kannásbor italporral keverve mindent visz. Jóízű, a fiatalok 500 forintból teljesen kiütik magukat. Ma már az a céljuk, hogy minél rövidebb idő alatt, minél jobban lerészegedjenek. Ráadásul minden hülyeséget kipróbálnak: alkoholos tampont dugnak a végbelükbe, merthogy a nyálkahártyán keresztül gyorsabban felszívódik az alkohol. Olyat is láttunk, hogy szembe cseppentik a piát – szintén a gyorsabb hatás reményében – sorolta a megdöbbentő példákat Arany Zoltán. A drogcentrumosok hangsúlyozzák: ha valami olcsó és rövid ideig jó érzést okoz, még lehet káros. Ha nem ma – holnap.

Pia, pia, pia. Fotó: delmagyar.hu
Pia, pia, pia. Fotó: delmagyar.hu

Dizájner drog A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) éves jelentésében közzétett írás szerint a dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, kijátszva ezzel a törvényt. A beszámoló szerint a szert interneten keresztül vagy a "smart shop" néven ismert boltokban lehet beszerezni, és a leggyakrabban fürdősóként vagy növényi tápsóként hirdetik.

Olvasóink írták

 • 17. snetface 2011. augusztus 25. 21:12
  „A dizájner drogokról pár gondolat és tény: http://legal-drog.info”
 • 16. qrumpli 2011. augusztus 25. 18:53
  „Drog minek?
  Elég sok hülye van anélkül is!”
 • 15. lamuria 2011. augusztus 25. 14:02
  „A LANJOM 24 EVES ES HAJNALI 3.30 KOR KELL MERT HAJNALI 4 TOL --DELUTAN 16 ORAIG DOLGOZIK ., EZEK A MM.. MEG DOROMBOLIK A HULJE ZENET MEG 20 ORA UTAN IS . RETTENETES . ARROL MEG PLANE HOGY DROGOSOKTOL KELL ELTURNI A 4 NAPOS ORDIBALAST”
 • 14. IVY 2011. augusztus 25. 12:00
  „A ma, agyukat szétdrogozó tinik - 20 év múlva sorban állnak rokkantsági nyugdíjért.
  Addig már agyilag taplók lesznek.”
 • 13. Ferrer 2011. augusztus 24. 19:57
  „Mi a fene, a SZIN-en már füvezni se lenne szabad?!”
 • 12. thebest 2011. augusztus 24. 18:16
  „Ütős, legális drog!!!
  neve: psychedelic trance
  beadás: fülön keresztül, lejátszóeszköz segítségével
  adag: napi több óra
  hatás: eufória, adrenalin szint növekedés
  hozzávalók: fülek, jó zenék, lejátszóeszköz, minimum 30-as hangerő
  szervezetre káros hatások: esetlegesen fellépő enyhe hallás károsodás

  "Kedves" narkósok, sok példát láttam már, életeket a drog miatt tönkre menni, aki nem kezdi el, nem szokik rá és a gyógykezelését nem kell a rendes életet élő emberek adójából finanszírozni! Akárki akármit mond, a drogosok lepukkant, suttyó, lopós, szánalmas, aljas emberek lesznek az idők során, aztán meg hullák... De legalább a gyógyszergyárak és a temetkezési vállalkozók jól járnak...!”
 • 11. Perec 2011. augusztus 24. 17:05
  „Kétlem,hogy egy buligép tininek alternatíva lenne egy laikus okoskodása...kb.kiröhögi.Mellesleg meg hol érdekli még ilyenkor , hogy milyen pusztítást végez szervezetében hosszútávon az Rc-k használata.Másrészről talán hozzáértőbb cikkeket kéne írni,ill.kommentezni,mert ez vicc ,amiket olvastam itt.
  7.Akkor én is léleksérült v.ok,mert annak idején én sem tudtam enélkül bulizni.Sajnálom ez van.De ki lehet nőni.Előbb.utóbb.”
 • 10. fili-busz 2011. augusztus 24. 16:26
  „9. 620829 2011.08.24. 13:45

  Egyetértek!”
 • 9. 620829 2011. augusztus 24. 13:45
  „8. MakaiRozália 2011.08.24. 13:19 JÉZUS AZ ÚT!

  Egyetértünk - csak az a baj , hogy ehhez szembesülni és nem menekülni kellene....ÉS PERSZE A CSORDASZELLEMET LE KELLENE GYŐZNI!”
 • 8. MakaiRozália 2011. augusztus 24. 13:19
  „Nagyon örülök, hogy van és lesz segítség.
  VAN KIÚT MINDEN MEGKÖTÖZÖTTSÉGBŐL!
  Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN
  Itt olvashatnak a HITELES TÖRTÉNETEK, REHABILITÁCIÓS HELYEKET.
  JÉZUS AZ ÚT!”
 • 7. 620829 2011. augusztus 24. 10:56
  „Nehéz téma-de én igenis kemény kézzel és nem úrias ejnye-bejnyével vetnék véget ennek.Aki nem tud szerek segítsége nélkül-feloldottan bulizni-az alapból léleksérült-de mert jól átgondolt----vagy nem---saját akarata révén kerül bajba....egy kicsit meg kellene mártani a saját maga áétal teremtetett szennnnnnnyben.....---én inkább fizetném TB-ként a cukorbetegek tűjét-mint az önpusztítani akaró kétlábonjáróknak!!!
  alkohol-cigi-egyéb ajzószerek használata káros-----az értelmes EMBER ezt be is látja---ha meg nem -akkor arassa le "munkájának-önpusztításának"--gyümölcsét.
  Az igazi gond ott van-hogy mindenki szembesül-eldobát csikkek-injekcióstük-alkoholos flakonok-részeg vagy belőtt sofőrök(MINDKETTŐT ÉLVEZŐ STOHL CELEB ÚR KIVÉTEL...----)KÉPÉBEN -ÉS EZ A BAJ....
  Hogy nincs bennem részvét csak szánalom-azért meg ne rám tessenek haragudni---AZ EMBER ATTÓL EMBER-HOGY VAN FELELŐSSÉGTUDATA ÖNMAGA ÉS MÁSOK IRÁNT ,AKINEK NINCS...DE KÉTLÁBON JÁR....nos a macskám is tud két lábon járni !”
 • 6. theseus 2011. augusztus 24. 10:38
  „1. Kisg 2011.08.24. 08:16

  Legyünk őszinték! Nemcsak a fiatalok, a felnőttek nagy része is képtelen arra, hogy értékelni tudja a helyzetét. A világ nagy részén tényleg nyomorognak az emberek, és ők értékelik, ha egyáltalán táplálékhoz, egy marék rizshez jutnak. Mégsem kábítószereznek, arra sincs pénzük, de eszükbe sem jut.
  Elég szomorú, ha valaki csak bedrogozva tudja jól érezni magát, ez jelenti a kikapcsolódást, többnyire az unalomüzést.
  Itt inkább az van, hogy apuci keményen dolgozik, hogy fizesse a csemetéje szórakozását, az meg jól kiüti vagy belövi magát a pénzből.
  Egyébként pl. a sportolás is emeli az endorfinszintet, és azért vannak olyan fiatalok is, akiknek fontos az egészség. sprots az még egészésge , mert ez számára a legegyszeróbmásfajta .”
 • 5. eljensokaszeged 2011. augusztus 24. 09:55
  „3. nanemaaa 2011.08.24. 09:04

  az ilyen álszentek miatt tartunk ott ahol. majd nem beszélünk róla és akkor nem létezik. így szeretlek mo 2011”
 • 4. deszkás 2011. augusztus 24. 09:47
  „Érdekes számomra kriminalizált dohányosként olvasni egy ilyen cikket. Miközben a Sportcsarnok melletti részen az unokám használt injekciós tűbe botlik.”
 • 3. nanemaaa 2011. augusztus 24. 09:04
  „Gratula a cikkírónak! Ha valaki eddig nem tudta, hol és hogyan lehet a "tiltott szerhez" hozzájutni, akkor ebből az elrettentő cikkből legalább megtudhatta.
  Azért az elrettentés jegyében én még hiányolom a pontos cím- és árjegyzékeket is. Mégis csak jön a SZIN és azért nem árt felkészülten elindulni a nagy buliba. :D”
 • 2. ozikS 2011. augusztus 24. 08:34
  „Köszönjük a részletekben gazdag leírást. Most már az is tudja merre kell menni,aki nem akart.
  Ez a végbeles hatalmas buli lehet. Én eddig a vodkát üvegtisztítóval spriccelni ,és orral belélegzést ismertem :)
  Sok érdekeset hallottam már, de én maradok a klasszikus pohárnál :) Elég maradi vagyok.”
 • 1. Kisg 2011. augusztus 24. 08:16
  „Legyünk őszinték! Nemcsak a fiatalok, a felnőttek nagy része is bármit megadna, hogy kikerüljön a valóságból napi pár órára, amilyen "jó" hely lett ez a világ. Van legális módja is, de ez a nemzedék már be van oltva ellene: olvasásnak hívják. A drog elleni harcban a józan ész csatázik a kilátástalan jelen- és jövőképpel. Meglehetősen rózsaszínűnek láthatja a világot az, aki a "drog helyett boldognak kell lenni" szlogent kitalálta... Boldog az ember itt már csak akkor lehet, ha kizárja magát a társadalomból, amennyire lehet, elszigetelődik - média -, kimegy falura, tanyára a családdal, ahol még meg lehet állni, ki lehet szakadni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első fesztiválozók már bent vannak - galériával

Indul az idei Szegedi Ifjúsági Napok. A fesztivál idén négy napos, egy korsó sör 390 forint. Tovább olvasom