Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Inkább a városban esznek-isznak a fesztiválozók

Szeged - Ha valaki a SZIN területén belül eszik és iszik, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ásványvízből elvileg fél litert szabad bevinni, ételt pedig kereskedelmi mennyiség alatt. Nem véletlen, hogy a fesztiválozók megszállják a környékbeli boltokat.
– Háromszor akkora a forgalmunk a SZIN alatt – mondja a pultos egy újszegedi kiskocsmában. A fesztiválról rengetegen járnak ki enni-inni, de főleg az ételen próbálnak így spórolni a vendégek.

A Partfürdő területén ugyanis nem lehet olcsón jóllakni. Egy szelet pizza 500, egy gyros 690, 10 deka sült kolbász 350 forint. Ez fesztiválmércével nem sok, de egy átlagos egyetemista pénztárcájához mérve borsos ár. A fesztiválozók kevés ennivalót tudnak bevinni, hivatalosan kereskedelmi mennyiség alatti a megengedett. Szeszes italból semmit se engednek be, ásványvízből fél liter az engedélyezett.

– Két liter vizet elnézünk. Ételnél szigorúbbak vagyunk, például főtt ételt nem engedélyezünk – mondja az egyik biztonsági őr a bejáratnál.

Inkább a városban esznek-isznak a fesztiválozók. Fotó: Frank Yvette
Inkább a városban esznek-isznak a fesztiválozók.
Fotó: Frank Yvette

– Kifli, májas, parizer – mutat rá menüjére Tar Gábor a Dugonics téren. Barátjával jöttek a SZIN-re, azt mondja, napi 1500 forintot költenek ételre. Ha csak tehetik, kijárnak bevásárolni a SZIN-ről. Azt mondják, hogy ezen tudnak a legtöbbet spórolni, csak ritkán esznek bent, amikor már nagyon éhesek.

Zajszint

A SZIN szervezőitől megtudtuk: a fesztivál első napján 35 bejelentés érkezett a zaj miatt, tegnapra ez a szám 21-re csökkent. Elmondták: azon vannak, hogy mindenki nyugodtan tudjon pihenni, folyamatosan mérik a zajszintet, éjfél után pedig nincsenek programok a színpadokon. 

 
Innivalóból is hasonló az árfekvés: egy félliteres ásványvizet 200, ugyanennyi gyümölcsitalt 350 forintért kínálnak. Igaz, ilyenkor a sör a legnépszerűbb ital, egy korsó 390 forintba kerül.

Rengeteg akcióval készültek a szegedi étkezdék. A bejárat előtt szórólapon hirdetik a kedvezményeket. Több helyen 10 százalékot engednek el a SZIN-es karszalag felmutatásával, az egyik belvárosi gyorsétkezdében 15 százalékot. Van olyan ételbár, amelyik 1000 forintos rendelés fölött ingyen a bejárathoz szállítja a rendelést.

A SZIN-től 200 méterre lévő kisbolt előtt is kígyózik a sor, ők egy órával tovább tartanak nyitva, kizárólag a fesztivál miatt. Az eladó kétszeres forgalomról beszél, de nem tartja kizártnak a háromszorost sem.
Az evés problémáját egy neve elhallgatását kérő fiatalember egyedi módszerrel oldja meg.

– Én úgy spórolok az ételen, hogy nem eszek. Csak iszok. Sört. Azzal jóllakok.

Olvasóink írták

 • 11. szeti 2011. augusztus 28. 14:28
  „1. 3. aki nem bírja ki ezt a pár napot, az költözzön szatymazra. szeged fesztiválváros, alaptermészete a nyüzsgés, a zaj, a dinamizmus. az egyetemnek köszönhetően igencsak fiatalos a városunk, örüljünk ennek, és a szinnek is, ami népszerűséget és pénzt hoz a városnak, emellett kielégíti a fiatal egyetemisták szórakozás-szükségletét.”
 • 10. laca74 2011. augusztus 28. 12:01
  „8.! Hidd el a fiatalok tisztában vannak az árakkal,a többségnek nem ez az elsö fesztiválja,és az éjaszakában még durvább árak vannak. Kerskedö aki belül árúl majd megnézi a pénztárgépet és oszt-szoroz utánna eldönti hogy megéri-e. Ugyanezt teszi a fesztiválozó is.”
 • 9. kalifa59 2011. augusztus 28. 00:04
  „8. szpirigonzálesz:

  Van igazság abban amit írtál, legalábbis annyiban, amennyiben tényleg elég durva, hogy a kemping területén belül enni, inni csak azt lehet amit ott bent vettek meg a fiatalok. Hogy ezzel mi volt a céljuk a szervezőknek, az eléggé homályos! Mert ugye arra hivatkozni, hogy ezzel ki lehet szűrni azt, hogy ne vigyenek be alkoholt, gyenge kifogás, mert kerítésen belül is lehet kapni! Az ételt pedig egyáltalán nem értem. Már miért ne lehetne bevinni? Kinek volt ez az ötlete? Nem igazán gondolt bele. Ha a szervezők szétnéztek volna, akkor feltűnhetett, hogy nagyon sok fiatal SZIN-en kívül van, a környező boltokban vásárolnak, nem csak ételt, hanem italt is! Ebben a helyzetben magam is így tennék!
  Az a szomorú, hogy a legtöbb ételt és italt árusító egység (jó magyar szokás szerint) ez alatt a pár nap alatt akarják az egész éves lemaradásukat behozni. Így aztán a fesztivál látogatottsága is elmarad az előzetesen tervezettől. Nem kritizálni akarom a szervezőket, inkább csak egy tanács a jövő évre: ha több fiatalt akarnak a rendezvényen belül tudni, akkor az árakat is úgy kell alakíttatni! Az azért mégiscsak nonszensz, hogy a kerítésen belül egy szelet pizza annyiba kerül, mint kerítésen kívül egy egész! Nem csoda, ha a fiatalok inkább kimennek vásárolni!”
 • 8. szpirigonzálesz 2011. augusztus 27. 21:52
  „Erkölcstelen rendezvény a SZIN.
  Nem a hangerőre és a bódulatra gondolok.

  Az engedélyező önkormányzat és a rendezők kiszolgáltatják a résztvevőket a HIÉNÁK-nak.
  Ugyan, mutassanak olyan kempinget, ahol megszabják, hogy csak a kemping területén vásárolt
  ásványvizet fogyaszthatom? Ahová nem hozhatom be az anyám főztjét?

  Ja, hogy ez egy ifjúsági fesztivál, ahol hét bőrt kell lehúzni a gyerekekről, mert máshol is így csinálják?
  Arcpirító példák a féktelen mohóság igazolására:(((”
 • 7. papsajt 2011. augusztus 27. 18:04
  „off:
  bármivel megetetnek
  http://nemnagykunszt.postr.hu/fabol-vaskarika-surimibol”
 • 6. kalifa59 2011. augusztus 27. 17:05
  „1. alfoldi; 3. lamuira:

  Elég szomorú, hogy így vélekedtek erről a rendezvényről. Valószínűsítem, hogy nem a fiatalabb korosztályt képviselitek. Megjegyzem, magam sem! Ennek ellenére azt mondom, hogy ez a rendezvény kell Szegednek, kell a fiataloknak! Újszegeden élek, pár 100 m-re a SZIN-től, s nincs semmi bajom a hangerővel. Persze ettől még előfordulhat, hogy vannak olyan területek, ahol jobban hallható. Mellesleg szólva, sokkal jobban zavart az elkerülő út megnyitása előtt, a városon átdübörgő kamionok hada. Évszaktól függetlenül csak a zajt lehetett hallani, s nem mellékesen életveszélyes tempóban közlekedtek, baleseteket okoztak, utakat tettek tönkre.
  Akit zavar a SZIN (bár csak egy hosszú hétvégét érint), költözzön ki a városból! Tudomásul kell venni, hogy egy ilyen helyen mint Szeged, ahol a város lendületét-lüktetését a fiatalok adják, nem lehet templomi csendet elvárni! Ez a város így él, s ebben a városban így élnek! Akinek nem tetszik, vegyen házat magának valami csendes hegyvidéki faluban, ahol nem járnak autók, villamosok, reggelente kakaskukorékolásra lehet ébredni, s a nyitott ablakon beszökik a pékségből kiáradó finom kenyér illata. No meg a szomszédban tartott tehén alatti trágya szaga is. Akkor is fogtok majd kiabálni? Tessék tudomásul venni, hogy a fiataloknak is kell adni valamit! A város a SZIN-t adja nekik, ami az év 365 napjából 4. A maradék 361 a Tiétek! Ennyi nem elég? Kicsit telhetetlenek vagytok!!!”
 • 5. laca74 2011. augusztus 27. 16:38
  „Kábitószer a fiatalok életében mindenhol ott van,azért nem kell fesztiválra menni. Iskolában könnyebb hozzájutni mint a fesztiválokon. Javaslom azoknak akik csak a drogot látják egy ilyen rendezvényen menjenek el és érezzék jól magukat egy koncerten. Ha majd a ez idö alatt valaki cuccot akar eladni nekik akkor jogosan irhatnak a drogokról.”
 • 4. ticokh 2011. augusztus 27. 15:40
  „alfoldi, lamuria, szánalmasak vagytok hogy ezt ide is le kellet írni mikor már van legalább 2 olyan cikk ahol erről fröcsög mindenki. Szerintem álljatok neki és írjátok ezt le az összes cikknél amiben szerepel az a mozaikszó hogy SZIN. Az jó lenne.”
 • 3. lamuria 2011. augusztus 27. 14:58
  „alfoldi --IGAZAD VAN .A SZIN NEM MAS MIND SZEGED -SZEGYENE , RETTENETES ZAJ , ES SOK KABITOSZER ..EZ ASZTAN AZ ELET ..”
 • 2. Zsoltee0716 2011. augusztus 27. 10:56
  „1. alfoldi 2011.08.27. 10:17

  Költözz perem kerületre!”
 • 1. alfoldi 2011. augusztus 27. 10:17
  „A zajszint nem igaz. Egész éjjel dübörög a kovácsműhely jellegű mocsok. Miért kell ezt eltűrni?

  Persze ezzel nagyot kaszálhatnak a kábítószeresek.

  Ez a mocsok nem való Szegedre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró és családias az idei SZIN - galéria a harmadik napról

A SZIN első két napján 26 ezer 400 látogató volt a Partfürdőn. A szervezők az elővételes jegyeladás miatt erős pénteket és szombatot jósolnak, és szeretnék a tavalyi nézőszámot hozni. 2010-ben 71 ezren voltak a fesztiválon. Tovább olvasom