Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kőhalmi Zoltán: az építész, aki humorista

Szeged, SZIN 2008 - Országszerte népszerűek a Dumaszínház humoristái, akik idén számos könnyűzenei fesztiválon is nevettetnek. SZIN-es fellépése kapcsán egyik legjobbjukkal, a szentesi származású Kőhalmi Zoltánnal beszélgettünk, aki amellett, hogy Fábry Sándor csapatának tagja, most már a Hvg címlapkészítő brigádját is vezeti.
- Idén számos könnyűzenei fesztiválon megfordultak a Dumaszínház humoristái. Speciális készülést igényelnek ezek a fellépések?
- Elsősorban a többi színpadot kell túlkiabálni, de a legfontosabb, hogy tudjuk, mikor melyik zenei irányzatot kell szapulni, és melyiket nem. A múlt héten felléptem a Pokolgép előtt, és elég volt egy-két szellemes, de mégis inkább bántó megjegyzés a dj-kre, azután már tűzbe mentek volna értem.

- Nemcsak ezeken a rendezvényeken, hanem most már széles körben ismertek vagytok. Nem laposítja el a lelkesedést, hogy kiléptetetek a burokból? Nem fenyeget az elkényelmesedés?
- Eddig azok ismertek, akik elzarándokoltak valahová, hogy megnézzenek, most meg boldog-boldogtalannak ott vagyok a nagyszobájában a világító dobozban. Adott esetben ez sokkal komolyabb feladat is lehet: olyanokat megnevettetni, akik nem erre lennének fogékonyak, és idáig mondjuk az volt nekik vicces, hogy Benny Hill hasraesik.

- Szőke, Badár, Kőhalmi. Van Szentesen valami a levegőben?
- Meglehet. De az is igaz, hogy a drámai tagozat révén sok színész és tévés tanult ott, akik széles körben ismertek lettek, de attól még csapnivaló humoristák lennének. Vitray Tamáson például soha még csak el sem mosolyodtam. És akkor még nem beszéltünk a szentesiek ezreiről, akik lehet, hogy egy mórickás viccet sem tudnának elmondani. Szóval szerintem mégiscsak véletlenről lehet szó.

- Fiatalkorod és családi élményeid gyakran felbukkannak történeteidben. Mennyire spontán és mennyire kemény munka eredménye az, amit hall a közönség?
- Mindenki erre kíváncsi, én meg azt szoktam válaszolni, hogy Rodolfó sem mutatta meg soha, hová vannak a galambok eldugva. A színpadon pont annyi a varázslat, amennyit a közönség annak tart.

Kőhalmi Zoltán fellépés közben
Kőhalmi Zoltán fellépés közben

- Még mindig a Monty Python az alap?
- Szerintem annál többre még senki nem volt képes, mint amit a Monty Python csoport humorban létrehozott. Persze én sem ismerhetek mindent, bizonyára voltak zseniális XV. századi humoristák is. Olyan udvari bolondok, akik annyira jók voltak, hogy akár hosszú évekig nem fejezték le őket, csak már nem emlékszünk rájuk.

- Amikor Szentesen, Szegeden szerepelsz, nyomaszt a "hazai pálya" vagy doppingol?
- Mindenképpen sokat segít. Egyrészt ezek olyan helyek, ahol amúgy is szívesen tartózkodom, másrészt már eleve megvannak a közös kapcsolódási pontok a közönséggel. Ha azt mondom, hogy ságváris voltam meg ortutays, azt Kőszegen meg kell magyarázni, itt meg alapvető, hogy mindenki érti.

- Előfordult már veled, hogy leblokkoltál a közönség előtt?
- Van, hogy előfordul, de olyankor körülbelül két másodperce van az embernek, hogy poénnal jöjjön ki a dologból. Ha a közönség észreveszi, hogy valaki a színpadon nem ura a helyzetnek, azt megeszi. Úgyhogy nem is nevezném leblokkolásnak, inkább csak amolyan vissza kettő, padlógáz.

- Köztudott, hogy eddig tagja voltál Fábry Sándor háttércsapatának. Folytatódik az együttműködés, vagy teljesen áttértél a szólózásra?
- Hűséges típus vagyok. Tíz éve keveredtem a Rádiókabaréba, akkor hívott el Fábry a készülő műsorhoz az alakuló csapatába. Mindkét helyen azóta is dolgozom, hálás vagyok nekik, amiért meglátták bennem azt, amit sokan nem, és amíg szükség van rám, szívesen veszek részt a munkában.

- Nem lehet minden fellépésre más műsorral készülni. Nem kínos ugyanazokat a poénokat elsütni és várni, hogy vajon hányan nem hallották még? Nem unod meg a sztorijaidat?
- Azok a történetek, amik elfáradnak, kikerülnek a műsorból, és mindig vannak olyanok is, amiket még éppen csak próbálgatok. Igyekszem úgy kavargatni a levest, hogy mindig más bukkanjon a felszínre, és törekszem rá, hogy még azok is halljanak újakat, akik illegális internetes letöltögetők, és a többórányi archívumukat hallgatják folyamatosan, amitől gyakran jobban ismerik a poénjaimat, mint én magam.

- Harminc éves korodra már két gyermek büszke apukája vagy. Energiát vonnak el a humorizálástól vagy éppen hogy segítenek kicsit infantilisnak, kíváncsinak maradni?
- Ha mondjuk egész álló nap pelenkáznom meg teregetnem kell, akkor nyilvánvalóan kevesebb időm marad világszámokat írni, de összességében a mérleg mindenképpen pozitív. Semmihez sem fogható örömöt és energiát kapok a gyerekeimtől, és csak azért nem reklámozom mindenkinek a családalapítást, mert másoknak úgysem az én szép gyerekeim születnek, hanem olyan rondák, mint az összes többi.

- Rengeteg pozitív kritika található az interneten lévő fellépéseid kommentjei között. Már biztos, hogy soha nem leszel építész? Vannak újabb, ezt megakadályozó fejlemények, tervek? - Igazából nagyon régóta nem áll szándékomban építészkedni. Az első egyetemi évem után pendítettem meg otthon, hogy mi lenne, ha én ezt abbahagynám, a szüleim meg azt mondták, ha már ennyi ideje odajárok, akkor fejezzem is be. Senki nem gondolta, hogy ez még kilenc évbe fog telni. Azt hiszem, nem töltenék több időt olyannal, amihez nem értek az amúgy sem végtelen életemből. Meg persze az is igaz, hogy a humorista-ötletember szakmában lett sokkal több tapasztalatom és feladatom. Dolgoztam már rajzfilmben, dokumentumfilmben, legújabban pedig a Hvg címlapkészítő brigádját vezetem, remélem jobban, mint ahogy házakat terveznék.

*

Kőhalmi Zoltán és Badár Sándor előadása aug. 29-én, pénteken, 17:00-kor kezdődik a SZIN-en, a JATE Klub sátorban. Előre szólunk, nagyon vicces lesz.

Olvasóink írták

 • 3. Vén Építész 2008. október 06. 11:19
  „Akad még egy pár "elfajzott építész" :

  http://www.freeweb.hu/bakoscad/geller.htm”
 • 2. csanyiv 2008. augusztus 28. 22:27
  „Ott a helyünk, hejj!!!”
 • 1. hellócsaj 2008. augusztus 28. 06:40
  „Ő a kedvenc meg a Bödőcs Tibi!!!


  Monty Python-ék az I.S.T.E.N.E.K.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A SZIN első vendégei megérkeztek a Partfürdőre

Szeged - Szerdán kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, a sátrasokat már tegnap délután beengedték. Két budapesti lány reggel kilenckor ült le a Partfürdő bejáratához: a legjobb sátorhelyet akarták. Tovább olvasom