Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ma: SZIN mínusz 1. nap

Szeged - A jó produkcióhoz profi hangmérnök kell, a mély hang körkörösen terjed, a rémület összerántja a produkciót – az épülő SZIN-en, a Partfürdőn szedtük fel ezeket a mondatokat. Ma lesz a mínusz egyedik nap.
Két nap és 10–15 ember munkája kell csak a nagyszínpad felépítéséhez, nagyjából négy nap, hogy minden helyszín elkészüljön, és majd ugyanennyi ideig bontanak – összesen körülbelül 120–130 ember. A Szegedi Ifjúsági Napok mai, mínusz egyedik napja előtt hétfőn a Partfürdőn sétáltunk.

– A rémület összerántja a produkciót – szögezte le Losonczi György, aki magát néhány színpad gazdájának, „apatyúknak" titulálta, de hivatalos megnevezéssel is bír: a Track Copy Kft. ügyvezető igazgatója. A hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikával foglalkozó cég vezetője elmondta: a nagyszínpad hangban és fényben jobb lesz, mint tavaly, és mivel ökofesztiválról van szó, energiatakarékos és kis fogyasztású lámpákkal dolgoznak, spórolnak az árammal.

Épül a színpad. 120–130 ember dolgozik azon, hogy minden a helyére kerüljön. Fotók: Schmidt Andrea
Épül a színpad. 120–130 ember dolgozik azon, hogy minden a helyére kerüljön.
Fotó: Schmidt Andrea

Ha a felszerelés jó, mitől szólhat rosszul egy produkció? A profi hangmérnök a kulcs, aki ideális esetben a zenekar saját embere, magára valamit is adó bandáknál az együttes fontos tagja. Ha azonban nem az, és először hallja a fellépőket, nem mindig találja el rögtön az igényeket.
– A nagyszínpad határozza meg a többi helyszínt, fontos, hogy a produkció „ne szóljon rá" másra – ezt már Lakos Rudolftól, a Tranz-Org Kft. operatív igazgatójától hallottuk. Ők rendezvénytechnikával foglalkoznak. Elmondta: a hangot úgy irányítják, hogy a színpad előtti teret szórja be. A mély hangot azonban nehezebb kordában tartani, mert az körkörösen terjed, befolyásolja a folyó és a szél is.

Ma délután itt már a bérletes sátrazók sorakoznak. Fotó: Schmidt Andrea
Ma délután itt már a bérletes sátrazók sorakoznak.
Fotó: Schmidt Andrea

A SZIN-re ma délután költöznek be azok a sátrazók, akik bérlettel rendelkeznek. A sátrakat elkülönített területre, négy szektorban állíthatják fel. Este emlékzenekarok lépnek fel Woodstock jegyében.
Hétfőn mi még a Partfürdő büféjében vásároltunk, de megelégedéssel nyugtáztuk a pálinkaházakat, a koktélozókat és az utóbbi években extradivatos fesztiválitallá váló fény standját. Idén lesz összművészeti helyszín, és tegnap megnéztük a zöld-SZIN-tér központi sátrát is.

Épül a SZIN KÉPGALÉRIA

– Szeged idegenforgalma hat év alatt megduplázódott, az volt a cél, hogy az ifjúsági idegenforgalom is fellendüljön. 2003-ban indítottuk újra a fesztivált, a SZIN azóta Magyarország egyik legjelentősebb ifjúsági fesztiválja lett. A rendezvény két éve önfenntartó, szponzori és jegybevételekből tartja fenn magát – mondta Botka László. A polgármester kéri a szegedieket, hogy nyugalommal és türelemmel viseljék, hogy több ezer fiatal érkezik hozzánk az ország minden területéről és a határon túlról is.

Éjszakai 5-ös troli

Augusztus 26–29. között a SZIN miatt éjszaka is jár az 5-ös troli. Vértó végállomás útburkolatának felújítása miatt a járatok ezt a megállót nem érintik, hanem a Körtöltés utca–Gyermekkórház vonalon közlekednek, és megállnak az útba eső 8-as megállókban is. Újszeged Gyermekkórház végállomásról a troli indul: 23.50, 0.30, 1.10, 1.50, 2.30, 3.10, 3.50. A járaton az előreváltott jegyek és bérletek érvényesek, illetve a vezetőnél menetjegy váltható.

Olvasóink írták

  • 1. 1131 2009. augusztus 25. 12:09
    „Vki nem tud bérletet olcsóbban? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyél te a SZIN szépe és nyerj!

Szeged - Ne rejtegesd szépséged, mutasd meg a SZIN-en! A delmagyar.hu fotósai megörökítenek, és még… Tovább olvasom