Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

The Moog: Nem a sátántól való a popzene

Szeged - Az első albumával nagyot robbantó The Moog legutóbbi, 2009-es anyagával járja az USA-t és a magyar ugart. Erről és a tervekről kérdeztük Szabó Tamást, azaz Tonyót, a frontembert.
- A The Moog idei albuma határozottan érettebb, mint nagy sikerű elődje. A rajongók is értik ezt a komolyodási folyamatot?

Tonyó:
Nem tudom, hogy értik-e, de ezzel nem feltétlenül kell nekünk foglalkozni szerintem. Ugyanakkor ezt a „komolyodási folyamatot“ mi azért szeretnénk viszonylag könnyedén felfogni. A borító, a számok témája, meg a zene is némileg tudatosabban lett összehangolva az első lemezhez képest. Mindezek ellenére azért nem kívánjuk ezt túllihegni. Nem kell attól félni, hogy a harmadik lemez megjelenésekor már mindenkinek szakálla lesz és szarukeretes szemüvegben, valamint halszálkás zakóban adunk elő 20 perces progresszív opuszokat.

- Azért a mostani századfordulós-gótikus imidzsetekhez, témáitokhoz képest összességében megint popszámok születtek, nem dekadens, poszt-punk borongások...

Tonyó:
Alapvetően én popzenekarnak tartom magunkat, tehát nálunk mindig is lesznek refrének a számokban. Ugyanekkor ebbe a popfelfogásba nyilván beleférnek olyan hatások és ízek, amik távol vannak attól a világtól, amit itthon popnak hívnak. Eredendően nem a sátántól való a popzene, csak itthon korcsosult sajnos jellegtelen és fárasztó szörnyborzalommá.

Tonyó (középen): Lassan megvan egy új albumra való
Tonyó (középen): Lassan megvan egy új albumra való

- Az, hogy Seattle-ben és Los Angelesben készült második lemezetek, mennyire nyomta rá a bélyegét a stílusra? Vagy kizárólag hozott élményekből dolgoztatok?

Tonyó:
Szerintem annyira nem hatott a lemezre a környezet. Nyilván izgalmasabb volt úgy felvenni a lemezt, hogy ilyen király helyeken lehet császkálni. Meg hát olyat is csinálhattam, hogy az énekfelvétel előtt a havas hegyek lábánál lévő benzinkútban vásárolt Rockstar energiaitallal pörgettem fel magamat a jó eredmény érdekében. Kérdésedre válaszolva azonban, a számok már meg voltak írva, tehát tulajdonképpen hozott anyagból dolgoztunk. Olyannyira, hogy korábban már az összes számot fel is demóztuk itthon. A producer, Geoff Ott némileg azért hatással volt a számokra, de elsősorban a hangzás kialakításában.

- 2009-ben újra az USA-ban adtatok koncerteket. Észlelitek már kinti turnéitok gyümölcsét?

Tonyó:
Igen, egyre kevésbé bírjuk az alkoholt, a hosszú utakat és a mexikói gyorséttermi kosztot.

- Azon kívül, hogy ott teljesen máshogy állnak az emberek a zenéhez, történt valami kalandos kinti koncertjeitek során?

Tonyó:
Igen, például legutóbb, amikor a SXSW fesztiválra mentünk Austin felé és Tusconban szálltunk meg egy motelban, összeismerkedtünk egy házaspárral. Annyira szimpatikusak voltunk nekik, hogy mondták, ha visszafele jövünk a fesztiválról, akkor megszállhatunk náluk. Ez így is lett, és amikor a cím felé hajtva egyre kietlenebb sivatagos, kaktuszokkal tagolt vidékre érkeztünk, elkezdtünk félni attól, hogy hentesbárddal és őrült mosollyal az arcukon várnak majd minket. Szerencsére nem így történt, és számomra máig megmagyarázhatatlan módon egy óriási, több fogásos vacsorát és tökéletesen megvetett ágyakat rittyentettek nekünk. Utána attól tartottam, hogy megmérgeztek minket, de ez se igazolódott be. Nekem ez az egész bőven a kalandos kategóriába tartozik.

The Moog, az USA-ban
The Moog, az USA-ban

- Hogyan álltok a magyar "vidékhez"?

Tonyó:
Mi nagyon szeretünk játszani, úgyhogy bárhol szívesen játszunk, ahol nem vernek meg érte. Tehát összességében mi pozitívan állunk a magyar „vidékhez“, még akkor is, ha a mi zenénkre itthon elsősorban Budapesten kívancsiak valamiért. Remélem ez szépen lassan azért megváltozik, és lehetőleg nem úgy, hogy Budapesten se lesznek ránk kíváncsiak.

- Nem zavar titeket, hogy itthon még most is sokszor képtelen vagy viszonylag rosszul kitalált időpontokat kaptok a fesztiválokon?

Tonyó: Mi az, hogy. Nagyon is.

Fellépés a SZIN 2009-en

A The Moog idén az első napon, csütörtökön lép fel 20:00-től a Szote Klub sátorban.

- A lemez tavasszal megjelent, a fesztiválszezonnak lassan vége, mi következik számotokra a közeljövőben?

Tonyó:
Úgy fest végre lesz több vidéki klub koncertünk is szeptemberben, valamint egy őszi/kora téli amerikai turné is körvonalazódni látszik. Erről sajnos még mi sem tudunk túl sokat, ami csöppet frusztráló. Emellett valószínűleg feldemózunk néhány új számot, ugyanis lassan megvan egy új albumra való. Ez azért nem meglepő egyébként, mert a nemrég megjelent lemezünk felvételei már másfél éve befejeződtek.

- Mit várhat tőletek a SZIN közönsége?

Tonyó:
Megpróbálok kitalálni valami botrányosat. Lehet, hogy megeszek egy cipőfűzőt, vagy esetleg egy piros bugyival a fejemen énekelek majd egy biztonsági őr nyakából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályán az Amber Smith, itt a Twist

Szeged - Az országszerte ismert, Fonogram-díjas Amber Smith bizonytalan időre leáll. Az együttes… Tovább olvasom