Színes hírek

2007.01.17. 15:19

Béreljen tüntető tömeget!

Év elején elindult az a német honlap, amelyen keresztül bárki bérelhet magának utcai tömeget akár társadalmi-politikai jellegű megmozdulásokra, akár kereskedelmi akciókra. Általában 10-30 eurós órabérért, vagy napi 145 euróért lehet tüntetőt kölcsönözni, de ha kell, bérelhető megafon, hangos kamion, sőt, akár munkaruha is.

A portálon egyenként ki lehet választani a "bérelt tömeg" tagjait, ugyanis mindegyiküknek ott látható fotós életrajza, személyleírása, nyelvtudása és az is, hogy mennyi időre lehet folyamatosan igénybe venni. (Általában hat óra a maximum). "Akinek véleménye van, joga van annak kinyilvánítására" - olvasható a honlapon, miként az is, hogy nem adnak tüntetőket rasszista vagy idegengyűlölő megmozdulásokhoz.

A bértüntetők honlapja az újév első napjaiban indult. Az ötletet az adta, hogy tavaly decemberben a német háziorvosok szövetsége, a KbV 170 munkanélkülit, illetve diákot bérelt fel, hogy erősítsék soraikat a berlini Reichstag előtt a tervezett egészségügyi reform elleni tüntetésen. A szóvivő 5000 eurót fektetett be a vállalkozásba, amelyet "PR-akciónak nevezett, mivel a tüntetőknek a médiának szánt egyórás élőláncot kellett alkotniuk. A német sajtó szerint nem a KbV volt az első, amely statisztákhoz folyamodott, de a korábbi megmozdulások szervezői nem verték ezt nagydobra.

A bértüntetők toborzása gyorsan halad. Január közepére már 360 fős stábbal rendelkezik az Erento. Bevetésükre még nem került sor, megítélésük meglehetősen vegyes. Egy 23 éves sportegyetemista lány szerint "ez is ugyanolyan munka, mint a többi", de megérti azokat, akik vonakodnak, mivel ugyanúgy meg kell mutatni arcukat, mint az "igazi" tüntetőknek, bekerülhetnek az újságokba és a tv-be, annak minden kellemetlenségével együtt. Egy 22 éves baloldali aktivista szakmunkás elismeri, hogy a bértüntetők alkalmazása "hamis képet festhet a demokráciáról".

Szerinte veszélyes lehet, ha őket szélsőjobboldali szervezetek használják fel, ugyanakkor "jól jön a pénz, ha azok, akik adják, megfelelnek az ő erkölcsi felfogásának" - ezért szívesen vesz részt olyan megmozdulásokban, amelyeken a békéről, a szolidaritásról és a társadalmi igazságosságról van szó. Igaz, ilyen akciókban ingyen is részt vehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!