Színes hírek

2007.01.24. 15:19

Köpőzsákokkal látják el a sanghaji taxikat

Köpőzsákokkal látnak el 45 ezer taxit Sanghájban, hogy ne az ablakon át kényszerüljenek köpeteiket az utcára juttatni vezetőik - és utasaik.

A zsákok nem lesznek túl nagyok, ugyanakkor többszemélyesek. A sofőrt körülvevő fémrácson fognak himbálózni, úgy, hogy a kocsiban mindenki kedvére használhassa őket. Zötykölődős úton persze megnőhet a melléköpések veszélye - meg az "egymásra találásé".

Sangháj amúgy próbálkozott már utcai köpőcsészékkel leszoktatni lakosait az össze-vissza köpködésről. A csészéket a szemétládák oldalára helyezték, ám balul sültek el: a járókelők hamutartóknak nézték őket.

Helyszíni beszámolók szerint Kínában a köpködés ősi szokás, de a hatóságok igyekezete lassan hoz némi eredményt: az ifjú generációk már nem követik ezt a szokást, s a középkorúak is többnyire zsebkendőbe köpnek inkább.

Sangháj a 2010-es világkiállítás miatt szeretné mihamarabb leszoktatni lakosait a zabolátlan köpködésről, amely taszíthatja a külföldi vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!