Színes hírek

2007.10.14. 16:19

Megalázó vécézési körülmények a brit kórházakban

A brit kórházakban az idős betegeket gyakran kényszerítik arra, hogy a kórteremben végezzék el a dolgukat, vagy pelenkát hordjanak, mert az ápolóknak ez kényelmesebb, mint vécére kísérni a nehezen mozgókat - derítette ki oknyomzozó riporttal az Observer című brit lap.

Az újság weboldalán vasárnap közölt ismertetés szerint gyakori, hogy a nővérek pelenkázzák azokat betegeket, akik segítséggel ki tudnának menni az illemhelyre. Sőt, gyakori, hogy az időseket hagyják az ágyba vizelni. Nemrég nagy botrány volt amiatt, hogy két kórházban az idős betegek maguk alá piszkítottak, és a személyzet még az ágyneműt sem cserélte ki.

Az időskori betegségekkel foglalkozó Brit Geriátriai Társaság egy felmérésben maga is elismerte, hogy sok kórházban a férfi-női vegyes kórtermekben a páciensek mindössze egy lepedővel elkerítve kénytelenek a dolgukat elvégezni. Az orvosok szerit ez a fő oka annak, hogy sok idős beteg fél kórházba menni.

Sok műtét utáni idős beteg inkább nem eszik, nem iszik, hogy ritkábban kelljen vécéznie, ismerte el a Brit Geriátriai Társaság elnöke. A probléma elterjedtségét elismerve az idősügyi miniszter, Ivan Lewis erélyesen figyelmeztette az ápolókat, hogy az ilyen eseteket munkakörben elkövetett gondatlanságnak fogják minősíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!