Színes hírek

2007.10.17. 16:19

Nem voltam itthon, mi ez az új épület?

Újabb kampányt indított a tömegközlekedés népszerűsítése érdekében a BKV. A társaság munkatársai hétfő óta a főváros legforgalmasabb csomópontjain araszoló autósok előtt vonulnak el különböző táblákkal. Ezeken egyebek mellett az olvasható, hogy "Így húz el melletted a BKV", vagy "A BKV-val már rég ott lennél".

Egy világkörüli útról visszatérve az ember furcsán érzi magát. Főleg akkor, ha 4 833 napot volt távol, és több mint 74 ezer kilométert tett meg – saját fizikai erejéből.

Jason Lewis, a felfedező kissé csodálkozott, amikor meglátta a Millennium Dome épületét Londonban, ami egyébként a világ legnagyobb sátra. A fiatalember pedállal hajtott hajón érkezett szülőföldjére, s befejezte emlékezetes, több rekordot felállító világkörüli útját.

Amikor 1994. július 12-én elindult, még nem állt a Dome épülete, amelyre csodálatos kilátás nyílik a Canary Wharf felől. Tizenhárom évvel ezelőtt ott még csak egy torony állt. Most pedig a hatalmas sátor mellett olyan épületek is magaslanak, amelyeket Jason még soha nem látott.

A 40 éves világjáró könnyekben tört ki, amikor Greenwichben átlépte a Meridián-vonalat. Családja és több száz rajongója nagy szeretettel fogadták.

Ő volt az egyetlen, aki körbejárta a világot motor illetve vitorlák nélkül – pontosan ezért kezdte el nagy vállalkozását 26 éves korában. Greenwichbe érkezésekor azt mondta: Fantasztikus érzés! Minden, amit az elmúlt 13 évben tettem, az utazásomról szólt. És most – vége van.

Jason, a Dorsetből származó katonatiszt fia öt kontinensen járt, átkelt két óceánon pedálmeghajtású hajójával, kajakkal, egysoros görkorcsolyán és kerékpáron hagyta maga mögött a kilométereket.

Kirabolták, Egyiptomban letartóztatták, mert azt hitték róla, hogy kém, menekült kalózok és krokodilok elől, arról nem is beszélve, hogy lábtörést szenvedett, amikor egy 82 éves autós elütötte, miközben Amerikát szelte át görkorcsolyán.

Jason végül is alig több mint 8 méter hosszú pedálmeghajtású hajóján csorgott be a Brit Királyi Haditengerészet támaszpontjára. Ezt követően csapatával felrakták a kézzel épített hajót egy trélerre, és Greenwichbe mentek, a Meridiánhoz.

Útja utolsó szakaszán három napba telt, míg átpedálozott a csatornán, ahol a francia hatóságok le akarták tartóztatni, mondván: 300 méterre megközelítette a francia fenségvizeket, és erre nem volt engedélye.

– Rengeteg nagyszerű pillanat volt – emlékezett 13 éves világjárására Jason. – Mindig csodálatos volt átérni az óceán túlpartjára. Hogy őszinte legyek, óriási fizikai kihívás volt, és néha untam is. A válasz arra, hogy miért vágtam bele, az évek alatt változott. Azért kezdtem el, hogy körbejárjam a Földet, de végül az egész expedíció alatt nagyon sokat tanultam.

Jason most azt tervezi: mini-expedíciókat fog szervezni fiataloknak, és előadásokat tart a klímaváltozásról.

- Sok nagyszerű emberrel találkoztam különböző kultúrákban. A világon mindenütt élnek jó emberek.

Jason útja végén oda tért vissza, ahonnan elindul. Járd a Föld Greenwich-csel szemközti, másik oldalán, átszelte az egyenlítőt. GPS-e szerint több mint 74 ezer kilométert tett meg.

Az utazást 13 évvel ezelőtt egyetemi barátjával, Steven Smith-szel kezdte, a fiatalember azonban feladta. Ennek ellenére a páros tartja az első kelet-nyugati átkelést az Atlanti-óceánon pedálmeghajtású hajóval. Jason több rekordot is felállított: ő volt az első, aki egyedül szelte át Amerikát görkorcsolyán, és az első, aki a Csendes-óceánon keresztül hajózott pedálos hajóval. Ez 178 napig tartott.

A most 40 éves fiatalember útját szponzorok és magányszemélyek támogatták – többek között coloradói marhahajcsárok is.

Mail on Sunday - Írta: Patrick Sawer - Fordította: Nyemcsok Éva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!