Színes hírek

2007.11.17. 12:35

A szamurájkard nagymesterei

Azt tartja a mondás, hogy aki kezébe veszi a kardot, szörnyen veszélyes hatalomhoz jut. Nem csoda, hogy ezért a mágikus erőért évezredeken keresztül folyt a harc. Az ősi Japán szimbolikus szamurájkardja és a japán dob szelleme most újból feltámadt.

Ma a szamurájkard hallatán egy halálos fegyverre gondolunk, filmek és mutatványok parádés kiegészítőjeként jut eszünkbe, nem is beszélve a japán dobról, amiről szinte semmit nem tudunk azon kívül, hogy egy tradicionális keleti hangszer.

A japán kormány betiltotta a katanát

A hagyományok eredeti értelmét és fontosságát kezdik elfelejteni az emberek, pedig az a szellemiség, ami ezekhez az ősi távol-keleti eszközökhöz tapad, nagy energiával bír.

A legendák szerint az első szamurájkardot, a katanát még a VII. században készítette Amakuni, a híres mester Yamatóban. A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovácsmesterek tökéletesítették a pengét, nagyon ügyelve a legjobb minőségű anyagok kiválasztására és a megfelelő elkészítési stádiumok betartására, így alakult ki a penge készítésének mestersége, amely hosszú folyamattal tökéletesíti a kardot.

A katana magában foglalta a kor harcos kasztjának esztétikai, szociális és harci ideológiáját. 1876-ban a japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státusát.

A legendák szerint az első szamurájkardot, a katanát még a VII. században készítette Amakuni, a híres mester Yamatóban.

Dobbal az eksztázisba

A wadaiko a legrégebbi japán hangszer, amely akkor keletkezett, amikor rájöttek, hogy egy üreges fahasáb szabályos ütögetése különleges hatással van az emberekre. Később állatbőrt húztak a fahasábra és így nyerte el modern formáját. A japán ünnepségek nélkülözhetetlen szereplőjeként teljesen beolvadt a népi hagyományokba, sőt, néha a harcosokat dobszóval volt szokás elküldeni a csatatérre.

A japán dob elkészítése évezredek során tökéletesedett, s ma leginkább a daiko és taiko dobok formájában szerepel több más hangszer mellett, kiegészítve a nyugati hangzást egy kis keleti ízzel. A monoton lüktetéstől kezdve a legváltozatosabb kortárs ritmusvilágig mindent felhasználnak, hogy a közönséget eksztatikus állapotba hozzák a dobshow-val.

Harcosok a távol-keletről

Egy letűnt kor világát idézi vissza a Chanbara turné, mely decemberben érkezik hazánkba. Ezt a két világot egyesíti egy káprázatos előadásban: a kimért és csendes dinamikájáról híres japán harcművészet a japán dobok ritmusára reagál, összeolvasztva a japán kultúra legjelentősebb elemeit. Az egész show egy egyedien megformált kard, a katana legendáját helyezi a középpontba, ahogyan az átalakítja viselőjét és felruházza őt félelmetes képességekkel. A kard hatalma feletti veszélyes harc történetét meséli el az előadás egy hihetetlenül látványos elemekkel tarkított távol-keleti történetben, ahol a jó és a gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Meseszerű történet a kardról, amely eltűnik a múltban, majd a jelenben, jó pár száz évvel később akaratlanul ismét előkerül.

További információk: www.chanbara.net

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!