Színes hírek

2007.11.14. 15:33

Általában drogériában vásárolunk

Egy kutatás tanúsága szerint minden második fogyasztó saját maga ítélőképességére, illetve családja, barátai tanácsára hagyatkozik egészségügyi és szépségápolási termékek, márkák és újdonságok kapcsán.

Nemzetközi szinten ennél kevésbé vannak hatással a fogyasztókra a televízióban elhangzottak (29 százalék) és kevesen kérik ki bőrgyógyász, vagy más egyéb orvos véleményét (18 százalék). Míg Nyugat-Európában többen kíváncsiak (29 százalék) szakértő orvosi véleményre mint a televízióban elhangzottakra (18 százalék), addig Kelet- és Közép-Európában a megkérdezettek a bőrgyógyásszal szemben (13 százalék) a televíziót tekintik nagyobb arányban információforrásnak (30 százalék).

Magyarországon – amikor egészségügyi és szépségápolási termékekről van szó – 51 százalék a „saját feje után megy", 46 százalék a barátok és a család véleményére hallgat. A válaszadók 24 százaléka saját bevallása szerint a televízióból tájékozódik, 14 százalék pedig bőrgyógyász, vagy egyéb orvos tanácsát kéri.


Általában drogériában vásárolunk

Egészségügyi és szépségápolási termékeket minden második megkérdezett általában drogériában, vagy patikában, több mint harmaduk pedig (36 százalék) a modern kereskedelmi csatornák – diszkont, szupermarket, hipermarket – valamely üzletében vásárol.

A drogériák és gyógyszertárak népszerűsége Csehországban és Franciaországban kiugró, hiszen a megkérdezettek 71, illetve 65 százaléka ide tér be, amikor egészségügyi és szépségápolási termékeket kíván vásárolni. Az olaszok a drogéria mellett legnagyobb arányban (52 százalék) szaküzletekben intézik az ilyen jellegű beszerzéseket. Hazánkban a nemzetközi összesítésnél jobban szerepelnek a drogériák és gyógyszertárak (55 százalék), valamint a modern kereskedelmi csatornák – a diszkontok, szupermarketek, hipermarketek – is (52 százalék szemben a globális 36 százalékkal).
A felmérést a GfK Csoport végezte, a magyarországi adatokat a GfK Hungária Piackutató Intézet szolgáltatta.

Forrás: GfK Roper Jelentés, 2007

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!