Színes hírek

2007.11.20. 09:18

Pletykás pasik

Meglepő, de míg a férfiak a nőket festik le pletykásoknak, a kutatások rámutattak arra, hogy pontosan ennek az ellenkezője igaz. Ők azok ugyanis, akik mindent elkövetnek azért, hogy uralják a társalgást, azaz túlbeszélik a nőket.

Egy amerikai kutatás során 4380 önkéntest faggattak. A Santa Cruz-i University of California kutatói eredményeiket három másik tanulmánnyal kombinálták össze, mert arra voltak kíváncsiak, hogyan használják a nyelvet a férfiak és a nők. Arra jöttek rá, hogy a férfiak bizonyos szituációkban sokkal beszédesebbek: akkor, ha egy csoporttal társalogtak, sőt, akkor is, ha a barátnőjükkel, a feleségükkel, illetve idegenekkel váltottak szót. A nők ezzel szemben akkor beszélnek többet, ha a barátaikkal, illetve a gyerekeikkel csevegnek. Campbell Leaper és Melanie Ayres szociálpszichológusok szerint a férfiak nagyon szeretik irányítani a beszélgetést akkor, amikor nőkkel társalognak. A különbségeknek kulturális, és nem biológiai okai vannak.A tanulmányok egyértelműen leleplezik a férfiakat, és megcáfolják azt a sztereotípiát, hogy a nők és a férfiak különbözőképpen használják a nyelvet. Az az elképzelés, hogy a női agy szisztematikusan arra van beállítva, hogy kibeszélje a férfiakat, egyáltalán nem állja meg a helyét, a tanulmány szerint ugyanis ebben férfi és nő között nincs különbség. Amikor a nők idegenekkel beszélnek, könnyebben találnak közös témát, ugyanakkor a férfiak arra koncentrálnak, hogy befolyásolják a hallgatóságukat. Mindeközben a Gallup Intézet felmérése azt mutatja, hogy a nők és a férfiak egyaránt nagy számban gondolják azt, hogy a nőket biológiailag társalgásra „gyártották"...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!