Színes hírek

2008.01.21. 10:42

A kávé fokozza a vetélés kockázatát

Amerikai tudósok szerint a terhes nőknek ajánlatos kerülniük a kávét, mert a terhesség első szakaszában már kevés koffein is okozhat vetélést. Erről hétfőn számolt be a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja egy amerikai szülészeti tudományos folyóirat alapján.

Az amerikai orvosok azt találták, hogy már napi 200 milligram koffein a duplájára emeli a vetélés kockázatát a terhesség első 12 hetében. Nagy-Britanniában az orvosok eddig napi 300 milligram koffeint engedtek meg a kismamáknak a terhesség első 12 hetében. Ez 4 csésze instant kávénak vagy 3 csésze átlagos erősségű főzött kávénak felel meg. Az amerikai kutatás szerint tehát a terhesség legelején napi 3 helyett legfeljebb 2 csésze főzött kávét szabad csak inni. A kávé koffeintartalma függ a pörkölés és a főzés módjától. Az első 12 hét a terhesség legkockázatosabb időszaka, ekkor következik be a legtöbb vetélés.

A koffein kockázatnövelő hatásáról eddig is tudtak az orvosok, de a különböző kutatások eredményei ellentmondásosak. Nemcsak a kávé, hanem más koffeintartalmú étel vagy ital is fokozza a vetélés kockázatát. Az amerikai vizsgálatot több mint ezer (1063) terhes nőn végezték. Azt találták, hogy a spontán abortusz kockázata 12 százalék, ha a kismama egyáltalán nem iszik kávét. Napi 200 milligramm alatti koffeinfogyasztásnál a vetélés kockázata 15 százalék.

Napi 200 milligramm koffein fölött viszont a vetélés rizikója 25 százalékra ugrik. Nagy-Britanniában 2003-ban kezdtek egy szélesebb körű vizsgálatot a kávé és a korai vetélés összefüggéseiről. Az eredmények feldolgozását hamarosan befejezik. De már van olyan brit kórház, ahol az orvosok az amerikai kutatás alapján teljes kávémentességet ajánlanak a kismamáknak legalább a terhesség első 12 hetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!