Színes hírek

2008.01.28. 20:22

A szorongás árthat a szívnek

A szívinfarktus nemcsak az ellenségeskedő, de a félénk, szorongó embereket is veszélyezteti – állítják amerikai kutatók. Egy Los Angeles-i vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a férfiaknak, akik a szorongást mérő teszten a legnagyobb értéket érték el, 30-40 százalékkal nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra.

A szívinfarktus kockázata szempontjából személyiségtípusokat különböztetnek meg a szakemberek. Az úgynevezett A típusú személyiség ambiciózus, magabiztos és gyakran ellenséges. Körükben már ismerten nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

A tanulmány szerint azonban a félénk emberekre jellemző állandósult, mélyreható szorongás akkor is növeli a szívinfarktus kockázatát, ha az egyéb rizikófaktorokat figyelembe veszik. A vizsgálatban 735 férfi pszichológiai tesztjét végezték el 1986-ban, majd 12 évvel később. A szorongás foka alapján felállított lista felső 15 százalékában lévő férfiak nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust az eltelt évek alatt. A szorongó ember olyannak él meg bizonyos dolgokat, mintha támadás érte volna. Az ősi reakció, a „támadj vagy menekülj!" azonban nem mindig kivitelezhető a társadalmi szabályok szerint. Ilyenkor a szorongó ember hasonló állapotba kerül, mint a haragvó, A típusú személyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!