Színes hírek

2008.01.29. 08:41

Kezdődik a filmszemle

Indul a 39. Magyar Filmszemle, kedd este tartják a nyitóünnepséget Budapesten, a Millenáris Teátrumban. A fesztivál egyhetes, több száz filmet nézhetnek meg az érdeklődők.

Az egy hét alatt összesen 389 alkotást láthat a közönség, ebből 103-at a versenyprogramban a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi vetítőtermeiben. Újdonság, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt vidéki településen: Esztergomban, Szécsényben, Nyírbátorban, Algyőn és Pápán. Az ötfős játékfilmes zsűri elnöki tisztségét a német Klaus Eder, a FIPRESCI, azaz a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezetének főtitkára tölti be. Maia Morgenstern betegség miatt nem tud részt venni a 39. Magyar Filmszemlén, helyette Catherine Portuges, a Massechusetts-i Egyetem professzora, filmesztéta kapott meghívást a játékfilmes zsűri tagjai közé.A testület további három tagja: Goda Krisztina filmrendező, Kende János operatőr és Márta István zeneszerző, színházigazgató. Az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj. A 39. Filmszemle legfőbb elismerése az Arany Orsó-díj. Szintén a nemzetközi zsüri dönt a legjobbnak ítélt szórakoztató filmnek járó Moziverzum díjról is, amelyet a záróünnepségen adnak át. A nyitó- és záróünnepséget a Millenáris Teátrumban tartják. Az ünnepélyes megnyitó kedden 19 órakor kezdődik, ott osztják majd ki az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. A 39. Magyar Filmszemle életműdíját Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus kapja.

A Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező veheti át. A díjkiosztó záróünnepség február 5-én, kedden, 18 órakor kezdődik. A 39. Magyar Filmszemle részletes programja a www.szemle.film.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!