Színes hírek

2008.02.25. 11:48

Pakisztán nem csak otthon blokkolta a YouTube-ot

Szakemberek csaknem biztosra veszik, hogy Pakisztán okozta a YouTube vasárnapi világméretű üzemzavarát, adja hírül a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala. Feltételezik, hogy a YouTube videómegosztó oldalt a Pakistan Telecom és a PCCW ázsiai internetszolgáltató bénította meg, de valószínűleg nem szándékosan.

Az történt, hogy a pakisztáni hatóságok elrendelték a helyi internetszolgáltatók számára a YouTube weboldal blokkolását, mert azon közzétették azokat a dán Mohamed-karikatúrákat, amelyeket számos iszlám országban istenkáromlásnak minősítettek.


A BBC műszaki-tudományos rovatának szerkesztője úgy véli, hogy a Pakistan Telecom azzal a módszerrel élt, amelyet az internetcím elrablásának neveznek. Mindenkit, aki a YouTube szerveréhez akart kapcsolódni, más címre térítettek. De a kérések eltérítésének kódja kiszivárgott Pakisztánból, és ennek következtében az internetszolgáltatók világszerte blokkolták a YouTube elérhetőségét.

A YouTube elleni blokád akkor ért véget, amikor a videócserélő oldal mérnökei tájékoztatták a helyzetről a PCCW-t. A BBC úgy tudja egy vezető internetes szakembertől, hogy egy pakisztáni informatikus tévedéséről van szó, és nem rossz szándékról. Pakisztánon kívül több ország is blokkolta vasárnap egy időre a YouTube-ot, közöttük Törökország és Thaiföld.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!