Színes hírek

2008.06.05. 11:37

Egy heti élelem

A Time érdekes listát állított össze. Néhány országban megnézték, hogy egy átlagos család mennyit költ egy héten élelmiszerre és a leggyakoribb élelmiszereket meg is mutatják. Utazzon velünk Németországtól Mongólián át Csádig.

kisalfold.hu

A körkép szerint egy heti élelmiszerre legtöbbet a németek költenek. A bargteheidei Melander család 375 euróért vásárolt be (közel 91 ezer forint). Itt aztán tényleg minden van: zöldség-gyümölcs, hús, tejtermék, péksütemény, sör, bor, pizza, kész- vagy félkész ételek. A kedvenceik: pizza, vaníliás puding, hagymás sült burgonya, szalonnás hering.

Németország.


Revisék Észak-Karolinában élnek, közel 221 eurót költenek hetente élelemre (53 600 Ft). Sokat mond, hogy a kép egyik széle kész pizzával kezdődik, a másik szélén chips van. Rengeteg a készétel és a konzerv, nagyon kevés a zöldség és a gyümölcs. Imádják a spagettit, a krumplit és a szezámmagos csirkét.

Egyesült Államok


A szicíliai Manzo család a következő, 241 eurós (51 800 Ft) heti élelmiszerükben sok meglepetés nincs: sok tészta, sok zöldség, péksütemények, gyümölcsök, tojás... Szeretik a tradicionális olasz tészta+ragu kombinációt, de a kevésbé olasz fagyasztott halrudat és a hot dogot is.

Olaszország


Ukitáék Kodaira városában 317 dollárért vásároltak be (közel 50 ezer forint). A japán család asztalán a zöldségek és a halak mellett számos zacskós kaja is van. Szeretik a sasimit és a burgonyachipset.

Japán


A kimondhatatlan nevű Cllingbourne Ducisben él Nagy-Britanniában a Baiton család. 155 fontot (47 500 forintot) költöttek a heti élelmiszerre. Sok csomagolt ételt találunk a négytagú család konyhájában. Imádják az avokádót és majonézes szendvicset.

Nagy-Britannia


Lengyelország és a Sobczynscy család a következő alanyunk, akik Konstancin-Jeziorna lakói. Sok friss zöldség és gyümölcs van az étrendjükön, sok tejtermék, és még a bozontos kutyus is kap eledelt. 151 eurót (36 600 forintot) költöttek. Gondolták volna, hogy legszívesebben körömpörköltet esznek sárgarépával, zellerrel és pasztinákkal?

Lengyelország.


Kuwaitban az Al Haggan család 221 dollárért vásárolt be (33 ezer forint) egy hétre. A baryini csirke basmati rizzsel kedvenc étele a nyolctagú családnak. Konyhájukban a haltól a banánig, a gabonapehelytől a spagettiig minden megtalálható.

Kuwait


Tesztünk mexikói résztvevői Casalesék Cuernavaca városából. Hetente 189 dollárt költenek (közel 30 ezer forint). Feltűnően sok zöldséget és gyümölcsöt találunk az asztalukon és láthatóan a kólára esküdnek. A srácokon látszik, hogy sok csirkét, pizzát és tésztát esznek. Ja, és kedvelik a rákot is.

Mexikó


Kevesebb, mint 70 dollárból (10 800 Ft) oldja meg a heti étkezését az egyiptomi Ahmed família Kairóban. A 12 fős család asztalán nincs annyi étel, mint mondjuk a németekén - de ami van, az legalább változatos, mert van ott hús, gyümölcs, zöldség, konzerv és üdítőital is. Mindenki odavan a burkahúsért okrával.

Egyiptom


Ulanbatorban, Mongólia fővárosában élnek a Batsuuriék. 40 dollárt (6300 forintot) költöttek a heti ételadagra. A család kedvence a birkahús galuskával.

Mongólia


A kilenc főt számláló tingoi (Ecuador) Ayme család konyhája már nem ilyen változatos. 31,5 dollárt költöttek a képen látható ételekre (5000 forint), a szalmára sok banánt, burgonyát és gabonaféléket tettek. Imádják a káposztás krumplilevest.

Ecuador


Az ugyancsak népes bhutáni Namgay család alig több, mint 5 dollárból (790 forint) oldja meg a heti étkezést. Kevés gyümölcs, több zöldség és sok rizs: ebből áll az étrend Shingkhey Village-ben. A család kedvence a gomba, a sajt és a disznóhús.

Bhután


A csádi Aboubakar család a Breidjing nevű táborban él. A gabonaféléken kívül a víz nagy kincs, minden más elveszik a szőnyegen. 1.23 dollárt (195 forint) költöttek a képen látható heti ételadagra. A kedvencük a friss birkahúsból készült leves.

Csád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!