Színes hírek

2008.06.13. 13:05

Színészsztrájkra készülnek Hollywoodban

A hollywoodi producerek szövetsége (AMPTP) csütörtökön csalódottságának adott hangot amiatt, ahogy a színészszakszervezet (SAG) vezetősége még mindig nem egyezett bele az új munkaszerződésbe.

A június harmincadikán lejáró kollektív szerződésről szóló tárgyalások április óta tartanak, és a megegyezés hiánya miatt egyre jobban tartanak a stúdiók egy esetleges színészsztrájktól.

A producerek szövetsége közleményben fejezte ki frusztrációját amiatt, hogy a színészszakszervezet már most azt mondja: nem valószínű a megegyezés a hónap végéig. Az AMPTP jelezte: remélik, hogy az SAG nyilatkozata nem jelenti azt, hogy meg akarják bénítani a filmipart egy sztrájkkal. Az SAG egyelőre nem bocsátotta szavazásra a kérdést tagjai között.

A munkabeszüntetéshez a tagok 75 százalékának támogatása szükséges. Az AMPTP ugyanakkor közleményében azt állította, hogy a megegyezés hiánya miatt gyakorlatilag már el is kezdődött a sztrájk, mivel több produkciót a munkabeszüntetés veszélye miatt nem indítottak el, valamint az új tévésorozatok első, úgynevezett 'pilot' részeinek készítése is csúszik. A nagy stúdiók több film forgatását a sztrájkveszély miatt előbbre hozva már áprilisban megkezdték, hogy június 30-ig készen legyenek, de több nagyköltségvetésű darab, mint például a Transformers második részének forgatását befolyásolhatja egy esetleges sztrájk.

A most lejáró hároméves szerződés megújításakor a színészek nagyobb részesedést szeretnének kapni a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. A forgatókönyvírók hasonló követeléseiknek csak száz napos sztrájk után tudták érvényt szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!