Színes hírek

2008.08.13. 11:49

Vannak egészséges kövérek is

Két meglepő tanulmány szerint vannak olyan kövérek, akik egészségesek, és nem hajlamosak szívbetegségekre.

Az egyik tudományos írás pedig kimutatta, hogy a normális testsúly sem jelent automatikus védelmet a magas vérnyomás, a cukorbaj és a magas koleszterinszint ellen. A németországi Tübingeni Egyetem kutatói 314 kövér személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora 45 év volt. Két csoportra osztották őket aszerint, hogy inzulinrezistensek voltak-e vagy sem. Az inzulinra való rezisztencia a cukorbajt megelőző állapot, amelyben már mutatkoznak a diabétesz egyes tünetei, és nagy a valószínűsége a teljes cukorbaj kialakulásának.

Az inzulinrezisztens kövéreknél több zsír volt az izmokban és a májban, mint a nem inzulinrezisztens kövéreknél. Ezen kívül az inzulinrezisztenseknél meg volt vastagodva a fejet ellátó nyaki ütőerek fala - ami szívbetegségi kockázati tényező. A nem inzulinrezisztens kövéreknél viszont az érfalak vastagsága ugyanolyan volt, mint a normális súlyúaknaknál.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy létezik anyagcsereszempontból jóindulatú kövérség, amely véd az inzulinrezisztenciától és az érelzáródástól. A New York-i Albert Einstein Orvosegyetem kutatói is azt találták, hogy egyes kövérek anyagcsereszempontból egészségesek.

Az orvosok 5440 személy testsúlyát, vérnyomását és vérzsírszintjét vizsgálták 5 éven keresztül. Azt találták, hogy egyes kövéreknél nincsenek anyagcserezavarok. Ezek általában fiatal fekete bőrűek, akik fizikailag aktívabbak, és kisebb a derékbőségük, mint azoknak, akiknél kimutathatók az anyagcserezavar kockázati tényezői. Azok a normális testsúlyúak, akiknél mégis voltak anyagcsere-zavari rizikótényezők, idősebbek voltak, kevesebbet mozogtak, és a derékbőségük nagyobb volt a lakosság átlagánál.

Az Egyesült Államokban a 20 éven felüliek között a a normális testsúlyúak mintegy 23 százalékának vannak anyagcserezavarai. Ezzel szemben a túlsúlyos felnőttek 51 százaléka és a kövér felnőttek 32 százaléka anyagcsere-szempontból egészséges, állapították meg a New York-i kuatók. A két tanulmány az Archives of Internal Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!