Színes hírek

2008.09.01. 15:16

Felfedezték az ukrán Stonhenge-t

Az angliai Stonhenge-hez hasonlítják mind jelentősége, mind képletes rendeltetése alapján azt az ember alkotta sziklarendszert, amelyet Nyugat-Ukrajnában tártak fel nemrég ukrán régészek. A kőszobrok kifaragásának korát 5-6 ezer évesre becsülik.

A hatalmas sziklatömbökből a történelem előtti korokban faragott szobrokat a régészek az Ivano-Frankivszk megyei Sznyidavka falucska közelében találták meg. A monumentális kőfaragványok eredete - amelyekhez hasonlókat Európában csak Portugáliában és a Brit-szigeteken tártak fel - ebben az esetben sem ismeretes.

Dr. Mikola Kuhutyak, a Kárpátmelléki Nemzeti Egyetem Történelmi Intézetének igazgatója megállapítása szerint ilyen jeleket egykoron a jelentősebb hadi vagy kereskedelmi útvonalak mentén emeltek. A nyugat-ukrajnai sziklaalkotások korát a professzor 5-6 ezer évesre becsüli. Eddig tíz kőtömb került napvilágra. Az egyik legjelentősebb egy 14 méter magas, terhes asszonyt ábrázoló szobor, amelynek feltehetőleg nincs párja a világon - írja az UNIAN hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!