Színes hírek

2008.09.29. 13:41

Pénzbírság nyilvános gyümölcsléfogyasztásért Dubaiban

Perbe fogtak Dubaiban egy 28 éves, az Egyesült Arab Emírségekben turista vízummal tartózkodó orosz nőt, és egy 30 éves libanoni férfit, aki eladó egy helyi üzletben, mert a hölgy gyümölcslét ivott nappal, nyilvános helyen a muszlim böjt alatt. A rendőrség a két embert egy benzinkútnál fogta el Dubaiban, számolt be róla az orosz Pravda az emirat.ru-ra hivatkozva.

jonapomvan.hu

Az Arab Emírségek szövetségi büntetőtörvénykönyvének 313. cikkelye szerint a Ramadán hónapján nappal, nyilvános helyen enni vagy inni tilos. A cikkely a büntetést pénzbeli bírságban – kétezer dirhamig – vagy egy hónapig tartó börtönbüntetésben határozza meg.

A fiatalok azzal védekeztek a bíróságon, hogy nem muzulmánok, így nem tudták, hogy a tettük büntetendő. A bíróság az enyhítő körülményt figyelembe vette, de a vádlottakat bűnösnek találta arra hivatkozva, hogy a tudatlanság nem mentesít a felelősség alól.

A bíróság ítélete szerint ezer dirham bírságot (kb 46 ezer Ft) kell fizetnie mind az óvatlan orosz turistának, mind az őt kiszolgáló boltosnak. Ez az első idei eset Dubaiban a 313-as törvény megsértésére az idén szeptember elsején kezdődő Ramadán hónapban.

Dubaiban, a Perzsa-öböl fő turisztikai központjában több ezer európai és ázsiai külföldi él,. Dubai egy viszonylag liberális városként ismert az Arab Emirátusok más területeihez képest. A turisták rövid ruhákban járkálnak az utcán, és a bárokban, hotelekben gyakran lehet kapni alkoholos italokat.

Ebben az évben azonban a hivatalok emlékeztetni akarják az emírségek vendégeit, hogy egy muszlim országban vannak. Számos incidens volt a közelmúltban, amikor a rendőrség letartóztatott topless napozókat, nudistákat és más a közrendet megzavaró személyeket. Sok turista elismeri, hogy nem mindig értik, hogy hogy kellene viselkedniük Dubaiban. Az útikönyvek azt javasolják a turistáknak, mindig tartsák maguknál irataikat vagy azok másolatát, mert a rendőrök civilben dolgoznak, és mindenre kiterjedően igazoltatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!