Színes hírek

2008.11.19. 18:57

Svéd feministák

Egy svéd feminista párt küzdeni fog azért, hogy az abortuszt minősítsék emberi jognak.

Munkatársunktól

A Feminista Kezdeményezés nevű, parlamenten kívüli párt 2005-ben alakult, és e témát a zászlajára tűzve kíván bekerülni az Európai Parlamentbe a legközelebbi választásokon.

Veronica Svard szóvivő szerint a párt indítványa válasz egy vallásos csoportnak, amely azt szeretné elérni, hogy az abortusz kérdését vegyék le az Európai Parlament napirendjéről. A nők számára biztosítani kell a jogot, hogy saját testükről dönthessenek – hangoztatják a svéd feministák.

Az abortusz engedélyezett a legtöbb európai országban, kivéve Andorrát, Írországot, Máltát, Monacót és Lengyelországot. Cipruson, Luxemburgban szociális vagy gazdasági indokkal, illetve ha a fizikai vagy a szellemi egészség veszélybe kerül, nemi erőszak vagy károsodott magzat esetén végeznek abortuszt, Portugáliában pedig nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén hajtanak végre művi terhességmegszakítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!