Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kétmilliárdnyi kártérítés a pedofil papok áldozatainak

Az Egyesült Államokban hosszantartó tárgyalások eredményeképp összesen 12,6 millió dolláros (2 milliárd forint) kártérítést kapott az a tizenhat áldozat, akiket pedofil papok bántalmaztak korábban - közölte a chicagói katolikus főegyházmegye.
"Remélem, hogy ez az egyezség segít majd az áldozatoknak és családjaiknak a gyógyulásban és a továbblépésben" - fogalmazott Francis George bíboros, az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia vezetője.A hat évvel ezelőtt kitört országos botrány aláásta az egyház hírnevét és komoly pénzügyi terheket rótt a szervezetre.

Egyedül a tavalyi évben összesen 615 millió dollárnyi (97,3 milliárd forint) kártérítést kényszerült kifizetni az amerikai egyház, amelynek nagy részét - 526 millió dollárt (83,2 milliárd forint) - a további bírósági eljárások elkerülése érdekében adta át az áldozatoknak. A mostani chicagói megállapodás 14 olyan embert érint, akiket tíz pap molesztált még 1962 és 1994 között - közölte a főegyházmegye. Két másik társuk Daniel J. McCormack áldozata volt, aki jelenleg börtönbüntetését tölti, miután tavaly bűnösnek találták öt gyermek molesztálása miatt - áll az egyházi közleményben.

"Ma ismét bocsánatot kérek az áldozatoktól, családjaiktól és az egész katolikus közösségtől. A jövőben is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy megőrizzük a gondjainkra bízott gyermekek biztonságát" - fogalmazott Francis George bíboros. Korábban XVI. Benedek pápa is élesen bírálta az amerikai püspököket, mondván: rendkívül rosszul kezelték a pedofil papok ügyét.

Az áprilisban az Egyesült Államokba látogatott katolikus egyházfő ugyanakkor azt is mondta: a pedofília nem csak az egyházban, hanem a társadalom minden rétegében jelen van. "Emiatt pedig közös és felelős lépéseket kell tennünk" - jelentette ki XVI. Benedek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világháló lett a házasságközvetítő Irakban

Bagdadban sok iraki fiatal azért szörföl az interneten, hogy házastársat találjon magának. A… Tovább olvasom