Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

13 évesen kezdi a mikrobiológia mesterképzést egy indiai lány

Sushma Verma édesapja eladta földjét, hogy fizetni tudja lánya tanulmányainak egy részét.
Tizenhárom évesen vág neki a mikrobiológia mesterdiploma megszerzésének egy szegény családból származó észak-indiai lány.
Sushma Verma édesapja eladta földjét, hogy fizetni tudja lánya tanulmányainak egy részét, remélve, hogy ezzel sikerül bejuttatnia őt az ország egyre terebélyesedő középosztályába. A lány hétévesen fejezte be a középiskolát és hat évvel később kapta képhez alapképzési diplomáját.

Az éles eszű kislány nagyon szerény életmódot folytat három fiatalabb testvérével és szüleivel: mellettük eszik, alszik és tanul az észak-indiai Uttar Prades állam fővárosában, Lakhnauban lévő egyszobás lakásukban. A család egyetlen jövedelme az apa nagyjából 200 rúpiás (710 forintos) napi bére, amelyet építkezéseken való munkáért kap. Legértékesebb tulajdonuk egy tanulóasztal és egy másodkézből való számítógép. Sushma szerint azonban a televízió és egyéb dolgok hiánya némi előnnyel is jár, hiszen nem nagyon lehet mást csinálni, csak tanulni.

A lány a jövő héten kezdi meg tanulmányait a lakhnau-i B.R. Ámbédkar Central University falai közt, habár apja már most is mindennap átszállítja őt a kampuszra biciklijén, hogy Sushma megismerkedhessen a tanárokkal, mielőtt az órák megkezdődnek. A kislány először orvos akart lenni, de 18 éves koráig nem csinálhatja meg az ehhez szükséges tesztet.

A kislány nem az első nagyratörő a családban. Bátyja 9 évesen fejezte be a középiskolát és 2007-ben India egyik legfiatalabb számítógép-tudományi végzőseként szerzett diplomát mindössze 14 évesen.

Indiában több millió gyerek még most sem jár általános iskolába. A szülők főleg a lányokat tartják vissza a tanulástól, hogy fiú gyermekeik előmenetelét segítsék. Sushma taníttatásáért az édesapja eladta egyetlen, 930 négyzetméteres földjét, de a kislány tandíjának maradék részét az elsősorban ritkán lakott területek csatornahálózatainak fejlesztésével foglalkozó jótékonysági szervezet állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcsa Veronika Gyémánt Bálint gitárossal készített lemezt

Duóalbumot készített napjaink két tehetséges, sokoldalú zenésze, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt… Tovább olvasom