Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

2 évtized alatt felére csökkent az anyai halálozás

Felére csökkent világszerte a szülő nők halálozási aránya az elmúlt két évtized alatt - állapították meg az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett jelentésben szakemberek.

Az összeállítás szerzői szerint jelentős ugyan az előrehaladás, ám még mindig sok teendő van, hiszen ma is kétpercenként meghal egy nő terhességgel összefüggő komplikációk miatt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Népesség Alap és a Világbank közös jelentése szerint az anyai halálozások 99 százaléka a fejlődő országokban történik, és legtöbbjük megelőzhető lenne.

2010-ben 287 ezer anyai halálozás volt, ami 47 százalékos csökkenést jelent 1990-hez képest. Az összes anyai halálozás 56 százaléka a szubszaharai Afrikában történt, 29 százaléka pedig Dél-Ázsiában. A globális anyai halálozás mintegy harmada két országban következett be: India 19 százalékkal, Nigéria 14 százalékkal szerepel az összeállítás adatai között.

Az Egyesült Államokban 100 ezer élve születésre 21 anyai halál esik, ez 2010-ben 880 anyai halált jelentett, ami 2,5 százalékkal magasabb az 1990-es adatnál.

A Trendek az anyai halálozásban: 1990-2010 című jelentésben az anyai halálozást úgy definiálták, mint olyan haláleset, amely a várandósság alatt vagy annak vége után 42 napon belül bármely, terhességgel összefüggő okból következett be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aaron Sorkint írja a Steve Jobs életéről szóló film forgatókönyvét

Aaron Sorkint szerződtette a Sony filmstúdió az Apple-vezér Steve Jobs életéről szóló film… Tovább olvasom