Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

300 ezer SIM kártyával futtatott három thaiföldi férfi egy klikkfarmot

A thaiföldi klikkfarmot kétes üzletemberek működtették, a jelenség mindennapos az internet világában.
Sok cég fizetett chatbotokat használ, hogy mesterségesen "felhúzzák" értékeléseiket, növeljék a kedveléseket, és ezáltal online népszerűségüket.
Forrás: The Verge
Forrás: The Verge

Egy thaiföldi klikkfarmon razziáztak a helyi hatóságok, rendőrök és katonák is részt vettek a kambodzsai határ közelében illegálisan működő klikkfarm-hálózat rajtaütésében. Wang Dong, Niu Band és Ni Wenjin egy bérelt házban fémállványokra pakolta fel a több száz, monitorokhoz csatlakoztatott iPhone készüléket. Összesen 474 telefont, 347 200 SIM-kártyát, 10 számítógépet és egyéb elektronikai eszközöket foglaltak le a thaiföldi hatóságok.


A rendőrök először azt hitték, hogy "csak" egy kamu telefonközpontot futtatnak, de a gyanúsítottak bevallották, azért fizették őket, hogy Kína legnagyobb botfiókokat működtető hálózatán, a WeChaten keresztül manipuláljanak növekedést egy cégnek. Az egyik helyi lap beszámolója szerint a férfiak 150 ezer baht (közel 1 milló 300 ezer forintot) kaptak a kínai megbízó cégtől (a céget nem nevezték meg), hogy mesterségesen növeljék a WeChaten keresztül a cég online eladásait. Az engedély nélküli munkavégzésért Thaiföldön 5 év börtönbüntetés jár, vagy 2000-100 000 baht (kb. 20 ezer - 800 ezer forint)-  közötti pénzbírság, bizonyos esetekben mindkettő kiszabható. A férfiakat letartóztatták, de végleges ítélet még nem született ügyükben, ugyanis még tart a nyomozás.
Forrás: The Verge
Forrás: The Verge

A WeChates incidens nem újdonság. A több mint 700 millió - többnyire kínai - felhasználóval rendelkező cégen keresztül a chatbotokat egyébként legálisan is használhatják a nagyobb márkák ügyfeleikkel való kapcsolattartás során, de a nem bejegyzett cégek büntetésre számíthatnak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes Jeles már forgatja új filmjét, a Sunsetet

Nemes Jeles már forgatja új filmjét, a Sunsetet
Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László el kezdte forgatni Sunset című második nagyjátékfilmjét Filmalap támogatással. A tervek szerint a forgatás nyár végéig tart. Tovább olvasom