Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

30 millió dollárnyi műkinycsre bukkant a garázsban

Thomas Schultz 30 ezer dollárért vásárolt házat, de jócskán visszakapta az árát az ott talált kincsekkel.
Jó üzletet csinált egy amerikai férfi: évekkel ezelőtt 30 ezer dollárért (csaknem 7 millió forintért) vásárolt egy házat, amelynek garázsában 30 millió dollár (mintegy 7 milliárd forint) értékű műkincsre bukkant. Hat évig tartott, amíg a 70 ezer darabból álló kollekciót felbecsülték.

Thomas Schultz 2007-ben vásárolta a házat a New Yorkhoz közeli Bellportban. Egy helyi adónak arról számolt be, hogy a garázsban egy nagy halom képet és rajzot talált. "Első pillantásra kacatnak tűntek, de amikor jobban megnéztem őket, észrevettem, hogy ezek egy művész munkái, amelyek több mint hatvan év alatt gyűltek össze" - fogalmazott a 46 éves férfi.

A háztulajdonos csak később tudta meg, hogy a ház Arthur Pinajiané volt korábban. Az 1999-ben elhunyt örmény származású művész nem tartozott ugyan a legnagyobb nevek közé az amerikai művészeti szcénában, de expresszionista művei, valamint képregényrajzai révén ismertnek számított. Azzal, hogy életműve ismertté vált, neve még jobban cseng, alkotásai pedig felértékelődtek.

Hat évig tartott, amíg a mintegy 70 ezer darabból álló kollekciót felbecsülték, a művek összértéke mintegy 30 millió dollárra tehető. Pinajin művei közül néhányat egy kiállításon már bemutattak, Thomas Schultz el is adott néhányat közülük mintegy félmillió dollárért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peches kapus: tizenegyest védett, de rögtön a szögletből gólt kapott

A brazil paulista A1 labdarúgó-bajnokságban szombaton a Corinthians fogadta az Ituanot. Tovább olvasom