Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

40 év után került elő apa és fia az erdőből

Tra Kem falu lakói szerint kétségtelen, hogy a vietnami háború idején, 1973-ban eltűnt, ma 82 éves Ho Van Thanh és fia, Lang kerültek elő.
Negyven éven át élt az erdőben egy vietnami férfi fiával együtt anélkül, hogy felfedezték volna őket. A közeli falu lakói szerint egykor eltűnt lakosok kerültek elő.

Tra Kem falu lakói szerint kétségtelen, hogy a vietnami háború idején, 1973-ban eltűnt, ma 82 éves Ho Van Thanh és fia, Lang kerültek elő - írták a helyi lapok.

Egy kerületi elöljáró által bemutatott fotón a fiatalabb férfi látható, amint egy tisztáson áll a falu lakóinak gyűrűjében a délkelet-ázsiai ország középső részén lévő Quang Ngai tartományban. A Langnak tartott sovány, mezítlábas férfi a fotón ijedtnek tűnik, haja csomókban lóg, testét csak egy fakéregből készült ágyékkötő fedi.

"Le kellett fognunk, különben elfutott volna" - mondta az elöljáró.

"A faluban hihetetlennek tartják, hogy Thanh és fia negyven éven át életben maradhatott az erdőben elzárva, ilyen nehéz körülmények között" - mondta Ho Van Tam, a férfi egyik unokaöccse.

Alig huszonnégy órával a civilizációval történt első kapcsolata után Langot egy másik unokaöccsénél, Ho Van Biennél szállásolták el.

"Nem akar enni, nem akar inni, nagyon szomorú az arca" - mondta el Bien.

A faluban mindenki a Ho nevet viseli Ho Si Minh, a vietnami nemzeti mozgalom egykori vezetője, a Vietnami Demokratikus Köztársaság volt elnöke tiszteletére.

A férfi nem érti, mit mondanak neki, és csak pár szót beszél a régió etnikai kisebbségének nyelvén. A falu lakói a két férfit az erdőben fedezték fel, ahova tüzelőfát vágni mentek. Lang feltételezett öccse, Tri a faluban él.

"Apám 1972-ben csatlakozott a kommunistákhoz, akkor egy táborban élt a falu közelében. Egy nap azonban felfedezte, hogy házát akna rombolta le, anyám és két idősebb bátyám pedig meghalt" - mondta Tri.

A férfi ezután fogta két még élő fia közül az idősebbet, és az erdőbe menekült. Tri még kisbaba volt, ma negyvenéves. Apja 82 éves, és mivel nincs jó állapotban, kórházba vitték.

Thanh és Lang feltehetőleg erdei gyümölcsökön és elejtett állatokon élt. Erre utalnak primitív eszközeik, amelyeket a falu lakóinak elmondása szerint öt méter magasságban épített faházukban őriztek: egy kőbaltát és érdes késeket, amelyek nyeleit valószínűleg bombaalkatrészekből barkácsolták. A két férfi nagy hangsúlyt fektetett a külsejére: alumíniumból készült nyakláncokat viseltek és fésűjük is volt, amely hegyes fogmaradványokkal rendelkező állkapocscsontra emlékeztet.

A hegyekben fekvő Tra Kem falu kilencven kilométerre esik a legközelebbi nagyobb helységtől. A környéken négyezer ember él, a legtöbben nagyon szegény körülmények között. Az itt élők a cor hegyi népcsoport tagjai: az etnikai kisebbségnek mintegy harmincezer tagja van, fahéjat és maniókát termesztenek.

Olvasóink írták

 • 4. bertife 2013. augusztus 11. 21:58
  „szevica:
  Azt hol olvastad,hogy a fiú tud beszélni?
  A megtalált fiú testvére nyilatkozott a cikk szerint!!!”
 • 3. Grabowsky 2013. augusztus 11. 21:09
  „Kamusi!”
 • 2. szevica 2013. augusztus 11. 17:12
  „Vajon a fiú kitől tanult meg beszélni, ha az apja már alig egy-két szót ért/mond?”
 • 1. tótkomlósi 2013. augusztus 11. 09:51
  „Anulu és Kamaszuka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Divatbemutatót rendeznek a Gellért fürdőben

Az 1940-es, 1950-es évek strandöltözékei által ihletett fürdőruhákból rendeznek nagyszabású… Tovább olvasom