Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

60 éves Oprah Winfrey, az amerikai televíziózás koronázatlan királynője

Ő az egyetlen afroamerikai milliárdos, aki a Forbes magazin tavalyi listáján a világ legbefolyásosabb híressége volt, és 2011-ben tiszteletbeli Oscar-díjat is átvehetett.
Oprah Winfrey, aki január 29-én ünnepli hatvanadik születésnapját, az elmúlt negyedszázad amerikai tömegkultúrájának legnagyobb hatású személyisége, az egyetlen afroamerikai milliárdos, aki a Forbes magazin tavalyi listáján a világ legbefolyásosabb híressége volt, és 2011-ben tiszteletbeli Oscar-díjat is átvehetett. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Oprah Gail Winfrey két tinédzserkorú fiatal kapcsolatából született a Mississippi állambeli Kosciuskóban. Iszonyatos szegénységben nevelkedett, néha csak krumpliszsákból készült ruhában tudott iskolába menni, a magára hagyott lány tizennégy évesen egy koraszülött gyermeknek adott életet, aki nem sokkal később meghalt. Életében az jelentett fordulatot, amikor Nashville-be élő apja vette magához, aki szeretettel, de szigorúan nevelte. Oprah kitüntetéssel végezte el a középiskolát, s egy szónoki verseny megnyerése után ösztöndíjat kapott a Tennessee Egyetemen. Már diákévei alatt újságíróként dogozott, végzése után rádió- és televízió riporterként foglalkoztatták.

1984-ben Chicagóban egy talk-show háziasszonya lett, amely neki köszönhetően a nézettségi listán az utolsó helyről néhány hónap alatt az elsőre ugrott. A sikert látva a műsort 1986. szeptember 8-án Oprah Winfrey Show-ra keresztelték át, s negyedszázadon át sugározták minden héten. Oprah szédítő gyorsasággal jutott országos, majd világhírnévhez az addig fehér férfiak által uralt műfajban. A kritika elsősorban közérthető nyelvezetét, őszinte kíváncsiságát dicsérte, erényei közé sorolták néha kicsit vaskos humorát is, de mindenek előtt empátiáját, amellyel interjúalanyaihoz viszonyult. Ő teremtette meg a "gyóntató televíziózást", vendégeinek történetét sokszor megkönnyezte, a vele szemben ülők olyat is elmondtak a nyilvánosság előtt, amit maguk sem gondoltak volna. Eleinte inkább bulvártémákat keresett és a női közönséget célozta meg, majd igyekezett minden korosztály és etnikai közösség problémáit képernyőre vinni. Foglalkozott geopolitikai és szociális kérdésekkel, spirituális problémákkal, de olyan korábban tabunak számító témákkal is, mint az erőszak, a depresszió, a rák és a kábítószerek. Az ő nevéhez fűződik a legnézettebb amerikai tévés interjú is: 1993-ban 36 millió néző kísérte figyelemmel a popsztár Michael Jacksonnal folytatott beszélgetést. A tévés személyiség véleménye idővel olyan sokat számított, hogy egy-egy ismeretlen márka pusztán attól az érdeklődés középpontjába került, hogy megemlítette műsorában. Az úgynevezett "Oprah-hatás" a politikában is érvényesült: közvélemény-kutatások szerint a 2008-as elnökválasztási kampányban egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának, hogy Winfrey nyíltan őmellé állt.

A 2011-ig futó, 150 országban közvetített Oprah Winfrey Shownak negyedszázad alatt 30 ezer vendége volt, 48 alkalommal kapta meg a legrangosabb tévés kitüntetést, az Emmy-díjat. Oprah híres volt bőkezűségéről is: megesett, hogy a közönség minden tagja új autóval mehetett haza, alkalmazottait minden évben gáláns ajándékokkal lepte meg. 2012-ben indította új műsorát, ennek első vendégét, Steven Tyler rockénekest a hagyományokkal szakítva a stúdión kívül interjúvolta meg. A tévésztár azt vallja: mindenkinek fontos szerepe van abban abban a közösségben, amelyben él, és mindenki képes arra, hogy segítsen a másiknak.


Az évek során kiderült, hogy a nemzeti intézménynek számító Winfrey nemcsak a lelkekbe lát bele, de kitűnő üzletasszony is. Működtet produkciós vállalatot, műholdas rádiót, internetes portált, könyvklubot és újságot is ad ki. Színészi tehetséggel is rendelkezik, 1985-ben elvállalt egy szerepet Steven Spielberg Bíborszín című filmjében és rögvest Oscar-díjra jelölték. 1998-ban főszereplője volt Jonathan Demme Rabszolgalelkek című filmdrámájának, tavaly Forest Whitaker volt a partnere A komornyik című alkotásban, hangját kölcsönözte a Malac a pácban című családi vígjátékhoz és a Mézengúz című animációs filmhez.

Szociális érzékenysége is legendás: kiállt a szexuálisan bántalmazott gyermekekért, sokáig vezetett egy jótékonysági szervezetet és a lista távolról sem teljes. Az oktatásügy, a nők és a gyermek megsegítéséért tett erőfeszítései jutalmául 2011-ben megkapta a tiszteletbeli Oscar-díjat, az Amerikai Filmakadémia Jean Hersholt Humanitárius díját.

A drámai fogyásairól és súlygyarapodásairól is ismert műsorvezető vagyona 2013-ban meghaladta a 2,9 milliárd dollárt, s a világ legbefolyásosabb hírességei között tartják nyilván. Hányattatott magánélete az 1980-as évek közepén rendeződött, 1986 óta Stedman Graham üzletember a barátja. Winfrey, aki műsoraiban igen empatikusan szólal meg a gyereknevelés kérdéseivel kapcsolatban, nemrégiben azzal lepte meg közönségét, hogy kijelentette: nem bánja, hogy nincsenek gyerekei. "Valószínűleg egy Oprah Winfrey Show-hoz hasonló műsorban bukkantak volna fel, hogy rólam beszéljenek. Mert valaminek meg kell szenvednie az életvitelemet, és ezek valószínűleg ők lettek volna."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Donatella Versace a királyi családot öltöztetné

A plasztik-divatdiktátor legutóbb Lady Gagát kebelezte be, új kiszemeltje azonban az angol királyi… Tovább olvasom