Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

65 ezer dollárért kelt el Hitler aláírásával a Mein Kampf két kötete

A két kötetet Hitler Josef Bauernek, az NSDAP náci párt egyik első tagjának, későbbi bizalmasának adta karácsonyi ajándékként.
Tetemes áron, jutalékkal együtt 64 850 dollárért (14,7 millió forint) kelt el Los Angelesben aukción a Mein Kampf egy Adolf Hitler által dedikált kétkötetes példánya.


Az 1925-ben megjelent első, illetve a rá egy évre kiadott második kötetet az interneten bocsátotta árverésre a Nate D. Sanders aukciósház, amely szerint Hitler Josef Bauernek, az NSDAP náci párt egyik első tagjának, az 1923-as müncheni Sörpuccs egyik résztvevőjének, későbbi bizalmasának adta karácsonyi ajándékként - vélhetően a kötetek megjelenések évében - a Mein Kampfot. A csütörtökön zárult liciten 20-25 ezer dollárt vártak a kétkötetes kiadványért, amelyre a ház tájékoztatása szerint tizenegyen tettek ajánlatot.

Ugyanezek a könyvek 2012-ben 25 ezer dolláros összegért keltek el a Bonhams egyik londoni aukcióján.


Az online aukción eladásra kínálták Albert Speer, Hitler építésze és fegyverkezési minisztere bőrkabátját is, amelyet a szövetséges haderők egy meg nem nevezett katonája vett magához a második világháború végén. Az 5000 ezer dolláros kikiáltási áron piacra dobott és végül 10 ezer dollárért eladott felöltő eredetiségét egy Speer nevére kiállított számla tanúsítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cicus vs. hajszárító - cuki videó

A kis házikedvenc megpróbál megküzdeni a kiáramló levegővel. Tovább olvasom