Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Felderítő robotok versenyeznek Pécsen

A rendőrség közreműködésével szervez versenyt a PTE felderítő robotoknak és programozóiknak,
Felderítő robotoknak és programozóiknak szervez versenyt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kara a rendőrség közreműködésével pénteken és szombaton a baranyai megyeszékhelyen.
Pauler Gábor, a PTE Információtechnológia és Általános Technika Tanszékének docense pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a megmérettetésre április 27-én és 28-án is délután négy és öt óra között kerül sor a város legnagyobb bevásárlóközpontjában.

A helyszínen a rendőrség beavatkozó alosztálya egy körözött bűnöző elfogását szimulálja. A férfi és barátnője autóval menekül, de közben egy házba rohannak, az épület fala pedig rádől a járműre. Miután a bűnöző fenyegetőzni kezd, hogy bomba van nála és ha bárki közelebb jön hozzájuk, magukkal együtt felrobbantja a kocsit, a rendőrök felderítő robotok bevetése mellett döntenek.

A PTE hallgatói által épített, programozott lánctalpas és lépegető robot megközelíti, felderíti az autót, majd egy, az utasokról kép- és hangfelvételt közvetítő okostelefont visz be a járműbe. Erre a bűnöző kitör, a kommandósok pedig elfogják egy látványosnak ígérkező akció keretében.

Pauler Gábor utalt arra, hogy a mostani a katasztrófa-helyszínelő robotok versenyének második fordulója. Az elsőt tavaly decemberben tartották, amikor a robotoknak időre, komoly szakmai zsűri előtt, katasztrófahelyzetet szimuláló próbapályán kellett tájékozódniuk és tárgyakat gyűjteniük. A cél mindkét rendezvényen ugyanaz: tesztelni, hogy a lánctalpas vagy a lépegető alkalmasabb az akadályok leküzdésére.

A docens szólt arról is, hogy az információtechnológia és általános technika tanszéken 1998 óta folyik űrszonda- és robot modellek fedélzeti elektronikájának fejlesztése, a kutatóknak e témában több szakcikkük is megjelent rangos szakmai folyóiratokban. A Szentágothai szakkollégium tehetséggondozó programja keretében pedig a jövő robotfejlesztő diákjai is lehetőséget kapnak, hogy különböző szimulációk során e technológiát katasztrófahelyzetek elhárításában vagy a bűnüldözésben alkalmazzák.

Pauler Gábor megjegyezte, nincs tudomása arról, hogy Magyarországon a bűnüldözésben vagy a katasztrófavédelemben használnának felderítő robotokat, pedig e kis szerkezetek hasznosak lehetnek olyan helyszínek esetében, ahova ember vagy kutya bejuttatása nem lehetséges, vagy túl veszélyes lenne. A robotok alkalmazása azonban még ennél is szélesebb körű lehet. Megfelelő műszerrel felszerelve képesek arra, hogy gázkoncentrációt mérjenek gázszivárgások esetén.

A robotok pénteki és szombati versenyére minden érdeklődőt vár a Pécsi Tudományegyetem és a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld felhők okoztak riadalmat Moszkvában

Zöld színű felhők okoztak csütörtökön riadalmat Moszkvában, de hamar kiderült, hogy virágpor… Tovább olvasom