Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Lengyel jogvédő lett a Reader´s Digest ˝Az év embere Európában˝

Agnieszka Romaszewska, a szabadságjogok lengyel élharcosa kapja a Readerís Digest "Az év embere Európában" idei díját és az azzal járó ötezer eurót.
A Readerís Digest szerkesztőiből álló testület minden évben kitüntet egy olyan európait, aki hozzájárult embertársai életének jobbra fordulásához. A magazin húsz európai kiadását képviselő bizottság 2013-ban az ötvenegy esztendős lengyel televíziós újságírót választotta az év emberének Európában - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a magazin magyar kiadásának szerkesztősége.

A díjjal Romaszewskának az "utolsó európai diktátor", Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen folytatott harcát ismerik el. Fegyvere a Belsat TV lengyel televíziós csatorna.

Az újságírónő egyik nagymamája a nácik elleni varsói felkelésben harcolt, szülei pedig az egyik ellenzéki értelmiségi központ, a Munkásvédelmi Bizottság (KOR) tagjai voltak. Ő maga korán összetűzésbe került az államhatalommal. Tizenkilenc esztendősen letartóztatták, öt hónapot töltött internálótáborban, ahol nem volt hajlandó aláírni a kommunista rendszer melletti hűségnyilatkozatot.

A kommunizmus 1989-es összeomlása után Romaszewska újságíró lett, a balkáni háborúból tudósított, majd választási megfigyelőként működött egyebek között Koszovóban és Azebajdzsánban. A lengyel televízió állandó tudósítójaként utazott 2005-ben Fehéroroszországba, de kiutasították. Ezt követően hozta létre Lengyelországban a Belsat TV nevű csatornát.

A varsói székhelyű médiaorgánum naponta tízórányi híradót, beszélgető műsort és dokumentumfilmet közvetít, létrehozásához és fenntartásához Romaszewska egyebek közt a lengyel külügyminisztériumtól, a lengyel televíziótól, Svédországtól, Norvégiától és Hollandiától gyűjtött adományokat. Több mint száz külső munkatárs dolgozik Fehéroroszország különböző pontjain, emellett Londonban, Brüsszelben, Prágában és Moszkvában is "verbuvált" tudósítókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc évig vezetett jogosítvány nélkül mire lebukott

Harminc évig közlekedett jogosítvány nélkül egy brit férfi, akit Ausztriában füleltek le egy közúti… Tovább olvasom