Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A britek laknak a legkisebb otthonokban Nyugat-Európában

30 éve még 85 négyzetméter volt az átlag, azaz tíz négyzetmétert szűkültek a lakóingatlanok, átlag szobaszámuk pedig 5,2-ről 4,8-ra csökkent.
A britek laknak a legkisebb otthonokban egész Nyugat-Európában, az új építésű lakások és házak átlagterülete mindössze 76 négyzetméter. 30 éve még 85 négyzetméter volt az átlag, azaz tíz négyzetmétert szűkültek a lakóingatlanok, átlag szobaszámuk pedig 5,2-ről 4,8-ra csökkent.

A The Daily Mail című brit lap összevetésül megjegyzi, hogy Írországban 87,7, Hollandiában 115,5, Dániában pedig 137 négyzetméter az új lakóingatlanok átlagterülete. Ami a brit egy hálószobás lakásokat - a legkisebb kategóriát - illeti, azok mindössze 46 négyzetméteresek, a méret nagyjából egy metrókocsiéval vetekszik. Ráadásul az ablakaik kicsik, általában csupán vánkosnyi méretűek, és a természetes fény hiánya megviselheti az immunrendszert. Az utóbbi 10 évben épült lakásokban lakók 75 százaléka alapgondnak tartja a helyszűkét, és elsősorban emiatt akar elköltözni.

A britek csaknem egyharmada földszintes házban szeretne lakni, ám éppen ezekből épül a legkevesebb, négy éve például mindössze 300 készült. Az összes brit lakóingatlannak csupán a két százalékát teszik ki, miközben a lakosság 30 százaléka ilyenben szeretne élni.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 24. 19:16
    „Akkor javaslom az újságírónak, hogy menjenek át Franciaországba!
    Ott még kisebb lakások vannak.
    Bretagnetól Onnaingig, ile de Francetól Elzászig végigjártam az országot, ahol rádióamatőr lakott oda bekérezkedtem, bármely országban is voltam.
    Tehát belülről ismerem a lakások egy részét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operát is írna a Punnany frontembere

Ha nem rappelne, akkor lehet, hogy fogtechnikusként dolgozna a Punnany Massif egyik frontembere. Interjú Felcser Mátéval! Tovább olvasom