Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A cseh miniszterelnök nem ebédel együtt az államfővel

Ezúttal nem együtt fogyasztja el újévi ebédjét a cseh államfő és a miniszterelnök.
A hagyományt néhány éve Václav Klaus államfő vezette be, aki újév alkalmával ebédre invitálta a soros kormányfőt és feleségét a Prágától mintegy húsz kilométerre fekvő Lány kastélyba, a csehszlovák, majd a cseh köztársasági elnökök hagyományos rezidenciájába.

Hétfőn viszont az vált ismeretessé, hogy Václav Klaus és Petr Necas miniszterelnök közös újévi ebédjére ezúttal nem kerül sor. Radim Ochvat elnöki szóvivő a sajtóértesülést megerősítette. Hivatalosan azonban nem ismeretes, hogy miért marad el a hagyományos államfői-kormányfői ebéd.

A cseh közszolgálati televízió jól értesült forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elnöki hivatal a meghívót a miniszterelnöknek elküldte. Petr Necas állítólag komoly családi okokra hivatkozva arról értesítette Klaust, hogy most nem tud eleget tenni meghívásának.

Michal Schuster kormányszóvivő újságíróknak azt mondta, hogy semmiféle hivatalos értesülése nincs arról, miért marad el a hagyományos közös ebéd. A rendezvény korábban szerepelt a Václav Klaus honlapján lévő hivatalos elnöki programban is, de hétfőn délelőtt eltűnt onnan.

Helyi megfigyelők szerint valószínűsíthető, hogy a hagyományos közös újévi ebéd elmaradásának legfőbb oka az államfő és a kormányfő utóbbi időben erősen megromlott viszonya. Klaus az utóbbi hónapokban nagyon élesen és nyíltan bírálta a Necas-kormány tevékenységét, s egyebek között ellenezte a kormány reformcsomagját, valamint a nyugdíjrendszer reformját is. Necas viszont mindkét jogszabályt kulcsfontosságúnak minősítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicces videó: nesze neked Pókember

A Pókember elavulttá vált. Itt az új Pókmacska! Tovább olvasom