Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

A fiatal Elvis Presley életébe nyújt bepillantást egy új kiállítás

A héten megnyílt tárlat Presley első kislemezének, a hatvan évvel ezelőtt, 1954 júliusában felvett That's All Right című számnak állít emléket.
A fiatal Elvis Presley életébe enged bepillantást egy új kiállítás, amely a héten nyitotta meg a kapuit a legendás énekes egykori memphisi otthonában, a ma múzeumként és turistalátványosságként működő Gracelandben.

A kiállított tárgyak közt szerepel egy távirat, amelyet Elvis Houstonból küldött Memphisben élő szüleinek, Vernonnak és Gladysnek 1954 novemberében. "Sziasztok babák. Itt van a pénz a számlákra. Ne mondjátok el senkinek, hogy mennyit küldtem. A jövő héten még küldök. Van egy kártya is a postában. Szeretettel, Elvis" - írta a rock and roll akkor még csak feltörekvő csillaga.

Személyes tárgyakból nyílt kiállítás Elvis 60 éve címmel az énekes Graceland nevű birtokán, Memphisben. Fotó: MTI/AP/Lance Murphey (galéria)

A héten megnyílt tárlat Presley első kislemezének, a hatvan évvel ezelőtt, 1954 júliusában felvett That's All Right című számnak állít emléket. A Sun stúdióban rögzített anyagot napokkal később kezdték játszani a rádióban, és sokan a kislemez megjelenéséhez kötik a mainstream rock and roll megszületését.

Elvis a Mississippi állambeli Tupelóban jött a világra 1935. január 8-án. Tinédzserként költözött családjával Memphisbe, amely később elsőszámú otthonává vált. Egészen 1977. augusztus 16-án bekövetkezett haláláig Gracelandben élt. A ház 1982 júniusa óta működik múzeumként, és a vele szemben épített komplexum állandó kiállításoknak, Presley két repülőgépének, ajándékboltoknak és éttermeknek ad otthont. A turistalátványosság több mint 500 ezer látogatót vonz évente.

A 60 Years of Elvis című időszakos kiállítás a ház melléképületében kapott helyett. A nagyjából 70 dolláros VIP-jegyet vásároló látogatók 15-20 perc alatt tudják bejárni a tárlatot, amely Presley legnagyobb slágerei, köztük a Heartbreak Hotel, a Jailhouse Rock és a Suspicious Minds című számokon keresztül kalauzol végig a zenész karrierjén.

Személyes tárgyakból nyílt kiállítás Elvis 60 éve címmel az énekes Graceland nevű birtokán, Memphisben. Fotó: MTI/AP/Lance Murphey (galéria)

A tárlaton Presley turnékosztümjei és egy orgona is helyet kapott, amelyet a zenész kaliforniai otthonába szántak. A látogatók továbbá megnézhetik a Thatís All Right című kislemez eredeti példányának egykor Presley tulajdonát képező másolatát és az eredeti szerződést, amely a zenész és az RCA lemezcég között született 1955 novemberében.

Ez az első gracelandi kiállítás azóta, hogy az Authentic Brands Group (ABG) tavaly novemberben megvásárolta az Elvis Presley hagyatékához fűződő szellemi tulajdont a CORE Media Group-tól. Graceland továbbra is Elvis és Priscilla Presley lányának, Lisa Marie Presleynek és családjának a tulajdonában maradt a benne lévő berendezésekkel együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk egy motolla mosogat - Önnél?

Ez után a videó után át kell gondolnunk, otthon hogyan is mosogatunk. Önnek meddig tart úgy 50… Tovább olvasom