Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Galápagos-szigetek panorámafelvételeivel bővül a Google Street View

A Google emberei a hátukra erősített Trekker nevű felszerelésekkel járták be a térséget.
Hamarosan a Galápagos-szigetek panorámafelvételeivel bővül a Google térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazása, a Street View, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy saját maguk fedezzék fel a vulkanikus szigetcsoport lélegzetelállító tájait, amelyek a világ legnagyobb szárazföldi teknőseinek és egyéb lenyűgöző teremtményeinek adnak otthont.

A Google emberei a hátukra erősített Trekker nevű felszerelésekkel - ez egy 19 kilogrammos számítógép, amelyből toronyszerűen nyúlik a magasba egy kamerákkal teletűzdelt gömb - járták be a térséget. A focilabdaszerű gömbökben sorakozó tizenöt kamera lélegzetelállító panorámafelvételeket készített a szigetcsoport legtávolabbi zugairól.

A korallzátonyok környezeti állapotát, köztük a globális felmelegedés rájuk gyakorolt hatását vizsgáló The Caitlin Seaview Survey nevű projekt keretében dolgozó stábok pedig lenyűgöző víz alatti panorámaképeket rögzítettek a térségben.

A Google jelenleg az összegyűjtött nyersanyag feldolgozását végzi és reményei szerint még az idén kibővíti alkalmazását az új képanyaggal. A kamerák a kéklábú szulák (Sula nebouxii) fészkelő helyeit, úszkáló pörölycápákat és a szigetcsoport híres szárazföldi óriásteknőseit is lencsevégre kapták.

A keresőóriással együttműködő kutatók most egyéb fajok felfedezésének reményében vizsgálják a felvételeket és bíznak abban, hogy a jövőben sikerül rendszeresen frissíteni a képeket, hogy tanulmányozni tudják a betolakodó fajok, a turizmus és a klímaváltozás hatását a szigetcsoport ökoszisztémájára.

2007-es indulása óta a Google Street View jelentősen kiterjesztette repertoárját, így a felhasználók ma már az óceánfenéken, az amazonasi esőerdőben és a északi-sarkvidéken is tehetnek virtuális túrákat.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. május 25. 17:04
    „A Húsvét-szigetek mikor jön?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Életnagyságú˝ X-szárnyút készítettek legóból

A világ legnagyobb legómodelljét, a Csillagok háborúja X-szárnyú harci gépét készítették el… Tovább olvasom