Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A gyermek életkora határozza meg a nyaralási úticélt

Sokan a nyár közepére, júliusra időzítik a szabadságukat, hogy a családdal közösen mehessenek el pihenni. A legtöbben még mindig a Balatonhoz vonzódunk, de népszerű célpont régiónk, a Dél-Alföld is.
Családja válogatja, ki hova szeret menni pihenni a nyári szabadságolások idején, egy dolog azonban minden háztartásban közös: az úti célt a gyermek életkora határozza meg. Míg a kisgyermekesek elsősorban kirándulni, természetet járni szeretnek, addig a nagyobb gyerekekkel – jellemzően általános iskolás korúakkal – már a mozgalmasabb programokat keresik a családok.

A Magyar Turizmus Zrt. 2013-as felmérése szerint a legtöbben – a válaszadók 35,8 százaléka – a Balatonhoz mennek, a népszerűségi lista második helyén Észak-Magyarország áll, ide a nyaralni vágyók 10,8 százaléka tervez utazást. A képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőfokára viszont a Dél-Alföld állhat fel, a megkérdezettek 5,9 százaléka válaszolta azt, hogy ezen a vidéken szeretne pihenni.

A legtöbb család vízpart mellé vágyik. FOTÓ: Shutterstock
A legtöbb család vízpart mellé vágyik. FOTÓ: Shutterstock


– A bennünket felkereső, belföldi utazást tervező családok elsősorban olyan úti célt keresnek, ami víz közelében van. Éppen ezért az aquaparkok nagyon népszerűek, a sláger pedig idén is a Balaton. Az már változó, hogy ki milyen szállást szeretne és mennyi időre menne a magyar tengerhez, egy négyfős családnak azonban nyolc nap, hét éjszaka félpanziós ellátással 250 ezer forintnál kezdődik, de ha egy négycsillagos szállodát választanak, akkor az ár ennek kétszerese, 450-500 ezer forint is lehet – árulta el lapunknak Kosztolányi Gabriella.

– Természetesen az apartmanok ennél jóval olcsóbbak, ott már 20-25 ezer forintért is meg lehet szállni éjszakánként – tette hozzá a szegedi Top Tours utazási iroda tulajdonosa.

A Kékestető is népszerű. Fotó: Gyöngyös-Mátra egyesület
A Kékestető is népszerű. Fotó: Gyöngyös-Mátra egyesület

Az utazók igényei szintén változtak az utóbbi években: míg 2010 környékén még csak a kényelmes szállás és a finom konyha volt a fő szempont, ma már a legtöbben az ingyenes internetelérést tartják elsődlegesen szem előtt.

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a legtöbben négy nap, három éjszakára mennek el pihenni. A nyári szezoni belföldi főutazások több mint felét – 53,7 százalékát – júliusra és augusztusra tervezik a családok.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc, és megtanul tökéletes tükörtojást sütni!

Van videó is róla, hogy nem forró, bő olajban készül a legszebb tükörtojás. Tovább olvasom