Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A házasság jobban boldogít, mint a magas fizetés

A házasság jobban boldogít, mint a magas fizetés, a mélyen vallásos hit vagy a gyermekáldás - áll a brit statisztikai hivatal tanulmányában.
Az Office of National Statistics 165 ezer ember megkérdezésével készült felmérése szerint Nagy-Britanniában az átlagembernek a magas fizetésnél hússzor fontosabb a házasság, és 13-szor fontosabb, mint hogy saját ingatlanja legyen. A boldogsághoz hozzájáruló tényezők között azonban csak a harmadik helyen áll a házasság, a legfontosabbnak az egészség, utána pedig a biztos munkahely bizonyult.

A megkérdezettektől négy alapkérdésre vártak választ: arra, hogy mennyire elégedettek az életükkel, mennyire tartják értékesnek azt, mennyire boldogok, illetve mennyire gondterheltek. Az egyes területeket 0 és 10 között pontozhatták. A válaszok alapján a legboldogabbak a házasok, utánuk a még függetlenek következnek, az utolsók pedig az elváltak vagy különváltan élők. A három csoport boldogságértékelési számainak átlaga között mindazonáltal nem nagyok a különbségek, csupán 3-4 százalékosak.

Az elemzők néhány meglepő jelenséget is felfedeztek: a magasabb iskolai végzettségűek gondterheltebbek, mint a kevésbé iskolázottak. Ugyancsak feszültebbek a legtöbb pénzt kereső felső 10 százalékba tartózók, mint a kisebb jövedelműek. (A legalacsonyabb jövedelműek, a munkanélküliek viszont - érthetően - ugyancsak gondterheltebbek.)

A tanulmány megerősíti az ismert tézist, miszerint az emberek általában fiatal- és öregkorukban a legboldogabbak, középkorúként kevésbé elégedettek életükkel - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Olvasóink írták

  • 3. karyatida 2013. június 01. 17:20
    „Ha ez igaz, a munkáltatóm tud valamit, mert 2007 óta változatlan a fizetésem! :)”
  • 2. queenmargareth1 2013. június 01. 16:50
    „bakker:többszörösen boldogtalan vagyok:)”
  • 1. pachakuti 2013. június 01. 15:54
    „...már amelyik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új 3D-s internetszemüveg veszi fel a versenyt a Google-lal

A fejlesztő Atheer Labs az eddigieknél is kifinomultabb mobil internetelérési eszközként mutatta be… Tovább olvasom