Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A heroinos cigaretták dekriminalizálását szeretné a norvég kormány

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a túladagolásos eseteket a skandináv országban, ahol a kábítószerezésnek több halálos áldozata van, mint a közlekedési baleseteknek.
Dekriminalizálni szeretné a norvég kormány a heroinos cigaretták szívását, mert az kevésbé veszélyes, mint az injekciózás – jelentette be pénteken a kabinet.

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a túladagolásos eseteket a skandináv országban, ahol a kábítószerezésnek több halálos áldozata van, mint a közlekedési baleseteknek.

"A halálos kimenetelű kábítószer-túladagolási esetek száma túlságosan magas, szerintem ez szégyen Norvégiára nézve" – mondta Jonas Gahr Störe egészségügy-miniszter a Dagsavisen című napilapnak.

"A túladagolás központi kérdése a fogyasztás módja. Véleményem szerint meg kellene engedni az embereknek, hogy szívják a heroint, mert az injekciózás rosszabb és veszélyesebb".

2011-ben 262 halállal végződő túladagolás történt Norvégiában, ezzel a skandináv ország egyike lett azon európai államoknak, ahol a legtöbben halnak meg kábítószerezésben – állapította meg a Sirus kábítószerfüggéssel és alkoholizmussal foglalkozó kutatóintézet. Összehasonlításul: tavalyelőtt 168-an haltak meg a norvég utakon.

Jonas Gahr Störe azt mondta, hogy a balközép kormány többsége egyetért vele. A miniszter hat nappal azelőtt beszélt az elképzelésről, hogy a kormány benyújtja a kábítószerfüggés elleni harcra vonatkozó tervét.

A miniszter szerint nincs szó a heroin bármilyen legalizálásról, csak "realista megközelítésről". Azoknak, akik eddig a számukra kijelölt helyen injekciózzák be magukat, inkább szívniuk kellene a heroint. A heroinfüggők számára a belélegzés kevésbé veszélyes, kevesebbet fogyasztanának a szerből és kisebb a fertőzés veszélye is – mutatott rá.

Az oslói városházának már van olyan "belövő terme", ahol a leginkább heroinfüggők a lehető legjobb körülmények közepette injekciózhatják magukat.

Astrid Skretting, a Sirus kutatója szerint a injekciózás (amely a belélegzésnél jóval gyorsabban érezteti a hatását) szemmel láthatólag megrögzött szokássá vált Norvégiában, és egyáltalán nem biztos, hogy a belélegzés dekriminalizálása a szokások radikális változásához vezet majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasnak tűnő ikerpár rabolt

Látszatra idős ikerpár rabolt ki egy bankot Svájcban, valójában azonban korukat annyira… Tovább olvasom