Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A hiperaktív gyerek később könnyebben válik és lesz függő

A figyelemzavaros gyerekek felnőttkori esélyeit vizsgálták amerikai kutatók.
Figyelemhiányos és hiperaktív zavarral (ADHD) élő gyerekek sorsát követték nyomon az eddigi leghosszabb időtartamú követéses vizsgálatban amerikai kutatók: az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint azoknál, akik gyerekként hiperaktívak voltak, felnőttkorban gyakoribb a függőség, a válás, valamint képzettségi szintjük és átlagos jövedelmük is alacsonyabb.

"Többségük jól van, de kis hányaduk komoly problémákkal néz szembe, börtönbe jutnak, kórházi kezelésre szorulnak" - összegezte eredményeiket Rachel Klein kutatásvezető, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa.

Klein csapatával 135 olyan férfi sorsát követte nyomon évtizedeken át, akiket iskolai tanáraik hiperaktívnak minősítettek az 1970-es években. Mint elmondta, a gyerekek mindannyian átlagos, középosztálybeli családból indultak, jó szándékú szülőkkel. Amikor a fiúk 18 évesek voltak, a kutatók létrehoztak egy kontrollcsoportot, amelyben hasonló korú és társadalmi státusú fiatalok voltak, majd átlagosan 41 éves korukig követték nyomon sorsukat.

Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy az ADHD-vel élő gyerekek átlagosan 2,5 évvel korábban hagyták abba iskolai tanulmányaikat, és csupán 4 százalékuk szerzett felsőfokú végzettséget, miközben a kontrollcsoportban 29 százalék volt ez az arány.

Felnőttként az átlagos fizetés a kontrollcsoportban közel 90 százalékkal volt magasabb, mint a volt ADHD-s férfiak csoportjában. Utóbbiak közül minden harmadik volt már börtönben 41 éves korára, míg a kontrollcsoport tagjainál ez az arány ennek csak a harmada volt. A gyermekként hiperaktívnak minősített emberek körében gyakrabban fordult elő válás és drogfüggés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pekingben nem elég egy nagy lakásra a Nobel-díjjal járó pénzjutalom

Mo Jen az irodalmi Nobel-díj tulajdonosa 7,5 millió jüanos (257 millió forint) pénzjutalmából csak… Tovább olvasom