Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A hosszú távú módszerek hatásosabb fogamzásgátlók

A terhesség megelőzésére hatásosabbak a hosszú távú módszerek mint a rövidtávúak, mint a tabletta.

A nem kívánt terhesség elleni védekezésnél a rövidtávú módszerek - mint a tabletta - kevésbé hatékonyak, mint a hosszú távúak, különösen 21 év alatti nőknél - állapította meg egy nagyszabású kutatás nyomán szerdán publikált amerikai tanulmány.

A New England Journal of Medicine folyóiratban ismertetett kutatás 7500 felnőtt nő és tinédzser bevonásával zajlott több mint három éven át. A kutatás résztvevőit St. Louis környékéről választották ki, ahol ingyenesen állt rendelkezésükre a védekezési lehetőségek széles skálája.

A kutatás ideje alatt a részvevőknél összesen 334 esetben következett be nem kívánt terhesség. A kutatócsoport vezetője, Brooke Winner, a Washington Egyetem St. Louis-i Orvoskarának tudósa megállapította, hogy a szájon át bevehető tablettákkal, terhességmegelőző tapasszal vagy hüvelygyűrűvel védekezők esetében 20 százalékkal nagyobb volt a kockázata a nem kívánt terhességnek, mint a hosszútávra szóló módszerekkel védekezőknél.

A hosszú távú védekezés metódusai közül a méhen belüli eszközöket (IUD), a hormoninjekciókat és a bőrbe ültethető implantátumot nevezte meg a tanulmány.

Korábbi tanulmányok eredményei szerint a napi vagy heti rendszerességgel használt védekezési formákat alkalmazó nőknél gyakoribb a nem kívánt terhesség. Ám azok az eredmények országos felmérések alapján születtek, amikor a megkérdezett nők három-négy év távlatából próbálták felidézni, hogy mikor estek teherbe, és hogyan védekeztek. Winnerék ezért pontosabban akartak a dolog végére járni.

A St. Louis-i kutatásban szerelő nők némelyike akkor esett teherbe, amikor a megszokott védekezés helyett a kondomot választotta, vagy bízott partnerében, hogy még az ejakuláció előtt megszakítja a szexuális aktust. Ugyanakkor 1500 résztvevő közül, aki az évek során nem tért el a megszokott védekezéstől, és rendszeresen használta a pirulát, a tapaszt vagy a hüvelygyűrűt, 4-5 százalék mégis állapotos lett.

A méhen belüli eszközt vagy a bőrbe ültethető implantátumot választó 5800 nő esetében viszont csupán 0,3 százalékos volt a nem kívánt terhességi arány.

Mindössze 176 nő élt a háromhavonta beadandó hormoninjekció lehetőségével: közülük a kutatás ideje alatt kettő lett várandós.
A tanulmány arra is rámutatott, hogy életkor szerint komoly eltérés mutatkozott a nem kívánt terhességek gyakoriságánál. A 21 éven aluliak körében a tabletta, a tapasz és a hüvelygyűrű alkalmazása esetén kétszer gyakoribb volt a terhesség előfordulása, mint az idősebb korosztályban.

A rövid távú védekezési módszereket elsősorban azok választották a kutatásban résztvevők közül, akik még nem szültek, nem volt nem kívánt terhességük, nem estek át abortuszon vagy szexuális úton terjedő fertőzésen.

Hivatalos felmérések szerint az Egyesült Államokban minden második terhesség, összesen hárommillió a "véletlen műve". A nők szűk csoportja, mindössze öt százalék él hosszú távú védekezési módszerekkel, holott Winner felmérése szerint a megkérdezett nők 75 százaléka használná, ha nem lenne olyan drága, és megfelelő felvilágosítást kapna róla.
A méhen belüli eszköz (IUD) vagy az implantátum több mint 500 dollárba kerül, és jellemzően nem fedezi a társadalombiztosítás az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

 • 9. öregvegyész 2012. május 29. 00:15
  „Ki írta ezt a cikket? Miért nem adja a nevét? Ez egy elég komoly tudományos téma amelyet nem szabadna ennyire elbulvárosítani. Nem érzik a dolgok felelősségét?. Egy hosszú ideig szupresszált hormonműködés lenne a legjobb? Mo várható mondjuk tíz-tizenöt év után amikor a karrier már meglenne?”
 • 8. Queenmargareth 2012. május 26. 18:31
  „2. Aranea 2012.05.24. 20:49
  igen, azért tettem idézőjelbe, hogy a legjobb.Én 3 évig szenvedtem tőle, de más megoldás nem volt már, viszont pigmenthiányos lett az arcom, úgyhogy annak is annyi, így maradt a szűz élet:(

  A férfiak nem merik bevállalni pl az elköttetést, ami aztán végképp nem káros.....
  mi nők, meg szenvedjünk.”
 • 7. Armando81 2012. május 26. 13:53
  „3. klj-54 2012.05.24. 21:04

  Petig szeretőm, barátnőm és stb.-m volt El prat Llobregatban,Ossban, Enfieldben és itthon is...

  Gratulálok! Igazán büszke lehetsz a teljesítményedre! No meg a hűségedre! Elég széles a skála, bele se merek gondolni, hogy a szerető és a barátnő mellett a "stb" kiket takarhat....”
 • 6. Aranea 2012. május 25. 17:22
  „Tessék megtanulni olvasni - bár Te magad is írtad a szót: CSÖKKEN. Ezt fejtettem ki. Ugyanezt erősítette meg az a doki, aki mindenáron le akart beszélni a sterilizációról, és a végén már fűt-fát ajánlgatott (akkor szóba került ez a módszer is). A 2. az konkrétan kiröhögött, persze hozzátette, hogy ha alaposan átfőzzük a tojásokat, akkor minden bizonnyal hatásos, de akkor lehet is rögtön amputálni. Persze akinek eleve csökkent a spermiumszám vagy a motilitás, annál ez hosszú távon akár hatásos is lehet... (főleg az életkor emelkedésével). Ugyhogy tényleg nézz utána, s ne az 50 évvel ezelőtti orvosi könyvekből szerzett tudását használó dokit kérdezz meg arról, hogy MEGBÍZHATÓ fogamzásgátlás céljára vajon ajánlható-e a módszer. (megjegyzem: 50 évvel ezelőtti orvosi könyvek még teljes nyugalommal ajánlották a szoptatást, mint fogamzásgátlást... mutterom orvos, alkalmazta is ezt a tanult információt - mehetett is abortuszra. Ma már minden irodalom nyomatékosan felhívja rá a figyelmet, hogy nem ad védettséget.) Jelentősen fejlődött az orvostudomány.

  "Nem kell hinni benne, lehet mérgezni a kedves nejedet, gyermekedet és unokádat!"
  Nem kell mérgezni - aki véglegesen lezárta a családtervezést, kifejezetten ajánlani tudom számára a sterilizációt (mindkét nem megteheti, férfiaké egyszerűbb kissé) - saját tapasztalatból beszélek. Érdekes egyébként, hogy a terhesség alatt a nő szervezetét érő hormonbomba hatásával soha nem riogatják a nőket. Pedig az aztán Hirosima. A tabletta egész havi adagja ehhez képest még csak petárda nagyságú sincs. (A gyógyszer hibaszázaléka pedig még mindig a jók között van - összehasonlítva az óvszerrel.)”
 • 5. klj-54 2012. május 25. 10:23
  „Aranea:
  Majdnem jól emlékezel!
  Nem fürdő.
  Tessék akkor neked is egy valóban hozzáértő urológussal konzultálni!
  Mit gondolsz mi a lófüle az oka annak, hogy a férfiak értékes hímivarsejtjeinek a száma (akik alkalmasak a megtermékenyítésre!) drasztikusan csökkent?
  Az a gond a mai "orvostudománnyal", hogy elvesznek a részletekben és oda vész az orvoslás tárgya az ember!

  Mivel csak fél és részinformációkat tudtál felhozni, nyugodtan fogom továbbra is ajánlani a módszeremet ami nem az én módszerem.
  Nem kell hinni benne, lehet mérgezni a kedves nejedet, gyermekedet és unokádat!
  Mert ugye a gyógyszer az biztos!”
 • 4. Aranea 2012. május 24. 22:20
  „3. klj-54:
  Jól emlékszem, hogy a forró fürdőt említetted? Az, hogy Neked bejött, az egy dolog, nagyon sok tényező (még ha nem is vagy hajlandó beismerni) belejátszik abba, hogy a kívánságod szerint alakult az életed. Nyugodtan kérdezz meg egy urológust, hogy mennyire tartja megbízhatónak ezt a módszert: csak csökkenti a nemzőképes spermiumok számát - de nem okoz meddőséget (ideigleneset se). Több millió helyett lehet, hogy csak 10000,1000 vagy 100 igyekszik a petesejt felé, de bőven elég, hacsak egyetlen is célba ér. Úgyhogy ne ajánlgass felelőtlenül más életébe vágó módszereket csak azért, mert nálad bevált. (Ráadásul olyannyira nincs 100% biztonság, hogy még az ondóvezeték átvágásával történő sterilizálás után is előfordult már terhesség!)”
 • 3. klj-54 2012. május 24. 21:04
  „A férfi is tud védekezni mégpedig 100%-os formában.
  Mivel erről már írtam nem írom le ismét!
  Valós, nagymamámtól tanult módszer és az életem a példa rá, hogy csak az első feleségemtől lett babánk, mert mástól már nem akartam.
  Petig szeretőm, barátnőm és stb.-m volt El prat Llobregatban,Ossban, Enfieldben és itthon is...”
 • 2. Aranea 2012. május 24. 20:49
  „"Méhen belüli eszköz még talán a "legjobb".
  Szinte kizárólag csak szült nőknek teszik fel, bár valóban van "mini" változata is gyerekteleneknek.
  Nekem volt: majd 2 évig kezelgettek a gyulladásokkal, fájdalomcsillapítókkal, hogy "majd megszokja a szervezet". Nem szokta. Ahogyan 2 barátnőmé sem, aki szült ugyan a felhelyezés előtt, mégis állandóan görcsökben fetrengenek, és járnak orvoshoz - aki biztatja őket.
  Hormoninjekciót 1 ismerősöm használt - negatív tapasztalatokkal (szinte állandó migrénes fejfájás)
  Az implant meg gyakorlatilag beszerezhetetlen itthon - legalábbis a dokim ezt mondta.”
 • 1. Queenmargareth 2012. május 24. 14:45
  „Hormoninjekció=ne vállalja be fiatal, még nem szült nő!Meg amúgy sem. Tapasztalat!
  Méhen belüli eszköz még talán a "legjobb".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így rúgd magad fejbe tánc közben

Még hogy nem veszélyes a tánc? Ez a lány megmutatja, hogy aggódhatnak azok, akik túl hajlékonyak a… Tovább olvasom