Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A HPV oltás mellett nem gyakoribb a teherbeesés

A HPV-vírus ellen beoltott lányok szexuális kockázatvállalását vizsgálták.
A humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcinával beoltott lányok körében nem fordulnak elő gyakrabban más szexuális úton átadható fertőzések, és a teherbe esés sem gyakoribb náluk, mint azoknál a kortársaiknál, akiket nem vakcináltak HPV ellen - állapították meg amerikai kutatók.

A tanulmány eredménye ellentmond azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint a méhnyakrák elleni védelmet kínáló vakcina szexuális aktivitásuk növelésére vagy kockázatosabb szexuális viselkedésre bátorítja a lányokat.

Az elemzésbe a Kaiser Permanente nevű amerikai magán-egészségbiztosító adatbázisából 1400 georgiai lányt vontak be az atlantai Emory Egyetem kutatói. A lányok közül mintegy ötszázan 2006-2007-ben, 11-12 éves korukban megkapták a három dózisban javasolt vakcina legalább egy adagját. Az adatgyűjtés és elemzés az ezt követő három évre terjedt ki.

Saad Omer és kutatócsoportja azt gyűjtötte ki az adatbázisból, hogy a felmérésbe bevontak közül hány lánynál állapítottak meg szexuális úton átadható fertőzést, illetve hányan estek teherbe 14-15 éves korukig. Az eredmények azt mutatták, hogy sem a fertőzések, sem a korai terhességek arányában nem volt értékelhető különbség a vakcinált és a be nem oltott lányok csoportjában.

A tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éven át pittyegett a ház, nem lelték a hangforrást

Több mint egy éven át élt félpercenkénti pittyegésben egy házaspár Nagy-Britanniában, míg végre… Tovább olvasom