Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

A kőomlást valósághűen szimuláló programot fejlesztettek Svájcban

Azzal a céllal hozták létre a programot, hogy hatékonyabban védekezhessenek a természeti jelenség pusztítása ellen.
A kőomlást valósághűen modellező számítógépes programot fejlesztettek ki Svájcban azzal a céllal, hogy hatékonyabban védekezhessenek a természeti jelenség pusztítása ellen.

"A szimulációs program különlegessége, hogy elsőként veszi számításba a kövek valódi alakját" - magyarázta Werner Gerber, a svájci erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL) munkatársa. Míg a korábbi modellek egyszerű golyókkal vagy kockákkal, kiterjedés nélküli, hipotetikus testekkel dolgoztak, addig az új program a felszíni formákat és a növényzetet is valósághűen modellezi.

"A program segítségével kiszámolható az omlási pályája, a kövek sebessége, a felverődés magassága, energiája. A virtuális sziklákat gurulás és visszaverődés közben figyelhetjük meg" - részletezte Gerber.

A modellt a Zürichi Műszaki Egyetem Mechanikus Rendszerek Intézetével közösen készítették. A program segítségével azonosíthatják a veszélyeztetett területeket, így a kantonok elhelyezhetik a balesetveszélyre figyelmeztető táblákat.

A következő hónapokban építőmérnökök, geológusok és környezetvédelmi szakemberek ingyen tesztelhetik a programot. Céljuk, hogy addig tökéletesítsék a modellt, amíg pontosan meg nem tudják határozni a kőomlások helyét. Arra azonban még várni kell, hogy a kőomlások idejét is jelezni lehessen a program segítségével, ehhez ugyanis a hegységek talajkopását kellene előre látni. "Itt azonban még nem tartunk" - jegyezte meg a kutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapos felvonulás a lengyelországi Bydgoszczban

A vidám parádéval a lengyelek az idős embereket próbálják kicsalogatni otthonaikból. Tovább olvasom