Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A legtöbb anya aggódik a szoptatás miatt egy amerikai kutatás szerint

Az első gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani - mutatta ki egy új amerikai kutatás.
A megkérdezett anyák 92 százaléka aggódott a szoptatás miatt, amikor a kisbabája háromnapos volt. Féltek, hogy nem lesz elég tejük, illetve hogy a baba nem szopik elég jól. Márpedig az aggodalmaskodó anyák sokkal nagyobb arányban hagytak fel idő előtt a szoptatással a nem aggódó anyákhoz képest.

"Meglepődtünk, mennyi mindentől tartanak az édesanyák, és rendkívül aggasztónak találtuk, hogy egyes félelmeik miatt a szoptatás befejezése mellett döntenek" - hangsúlyozta Laurie A. Nommsen-Rivers, a kutatás vezetője, a Cincinnati Gyermekkórház és Egészségügyi Központ munkatársa. Tanulmányuk a Pediatrics című szaklapban jelent meg hétfőn.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemők, ezután a megfelelő hozzátáplálás mellett szoptassák egészen kétéves korukig őket.

Az új kutatás során 532, első gyerekét váró kismamát kérdeztek szoptatási terveiről, ezt követően még hat alkalommal keresték meg őket: közvetlenül szülés után, majd babájuk 3, 7, 14, 30 és 60 napos korában.

Az interjúkon összesen 49 szoptatási aggodalmat említettek az anyák, összesen 4179 alkalommal. Legtöbben attól tartottak, hogy a gyerek nyűgös és nem akar enni, hogy fájdalmat fog okozni a szoptatás, illetve attól, hogy nem lesz elég a tejük.

Abból a 354 kismamából, aki legalább két hónapig kizárólag anyatejet szeretett volna adni a babájának, 166-an kezdtek el tápszerezni az első és a második hónap között. A 406 anya közül, aki legalább részben szoptatni akart az első két hónapban, 86-an választották el a babát ennél korábban.

Akik aggodalmaiknak adtak hangot a kisbaba háromnapos korában, azok háromszor nagyobb valószínűséggel kezdtek a kicsi két hónapos kora előtt tápszert adni, és kilencszer nagyobb eséllyel fejezték be a szoptatást végleg - összehasonlítva azzal a kicsi csoporttal, amelynek tagjai nem aggódtak.

"Szégyen, hogy ezek a korai problémák döntik el, hogy csak pár napig kap kizárólag anyatejet a baba vagy akár egy évig, esetleg tovább is élvezheti a szoptatás előnyeit. Ha megfelelően tudjuk támogatni az anyákat, az összes szoptatási nehézség 95 százaléka megoldható" - mondta Nommsen-Rivers.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme a Samsung okosórája!

Az okosóra segítségével a telefonra érkezett figyelmeztetések, üzenetek, email-ek a kis… Tovább olvasom