Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A Mastercard titokban kiadta a Google-nek hogy miket vásároltak a bankkártyájukkal

A Google azt akarta tudni, hogy a kártyabirtokosok vásároltak-e olyan terméket, amely egy adott reklám keretében feltűnt a Google keresőrendszerében.
A Mastercard pénzügyi szolgáltató cég megosztja a Google technológiai céggel az adatokat arról, hogy az általa kibocsátott bankkártyákat felhasználó ügyfelei vásároltak-e olyan terméket, amely egy adott reklám keretében feltűnt a Google keresőrendszerében - jelentette a Bloomberg hírügynökség az ügyet jól ismerő, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A Bloomberg hangsúlyozza: nem csak az interneten, hanem a boltokban folytatott vásárlások adatait is megosztják.
    
Az amerikai üzleti hírügynökség szerint arról van szó, hogy ha a felhasználó rákattint egy reklámhirdetésre vagy rábukkan egy termékre a Google-n keresztül, de nem veszi azt meg egyből, viszont később személyesen megvásárolja azt egy üzletben, a Google megkapja ezt az információt. Így statisztikái vannak arról, hogy hányan vásárolták meg online, és hányan üzletben a terméket azok közül, akik látták a reklámot.
    
A Bloomberg megjegyzi, hogy az adatok csak abban az esetben kerülnek rögzítésre, ha a felhasználó a reklámhirdetés megtekintése során be volt jelentkezve Google-fiókjába, és ha a reklám megtekintésétől számítva 30 napon belül megveszi a terméket, amelyről a hirdetést látta.
    
Az amerikai hírügynökség értesülései szerint már egy éve érvényben van a megállapodás az adatoknak a megosztásáról. A Mastercard-kártyák tulajdonosai nem tudnak arról, hogy a vásárlásaikról szóló adatokat a cég továbbítja a Google-nek, mivel e cégek sosem jelentették be hivatalosan az erről szóló egyezményt. A Bloombergnek az ügyet jól ismerő, meg nem nevezett források azt állították: a Google több millió dollárt fizetett a Mastercardnak ezekért az információkért.
    
A Bloomberg megjegyzi, hogy Seth Eisen, a Mastercard szóvivője nem kívánt megjegyzést fűzni az erről szóló értesülésekhez, ugyanakkor rámutatott arra: a Mastercard megosztja a vásárlási tendenciákkal kapcsolatos információkat az eladókkal és szolgáltatóikkal, hogy segítsen nekik kiértékelni "reklámcégük hatékonyságát". "Semmiféle adatot nem adnak ki az egyéni tranzakciókról vagy személyes adatokról" - tette hozzá.
    
A Google szóvivője szintén azt mondta, hogy a cég semmiféle személyes információt nem gyűjt, és nem is oszt meg ügyfeleivel, illetve, hogy a felhasználók kikapcsolhatják a reklámhirdetések megtekintéséről és a rájuk való kattintásról szóló információk nyomon követésének funkcióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven évvel forgatása után mutatták be Orson Welles utolsó filmjét a velencei Filmfesztiválon

Ötven évvel forgatása után mutatták be Orson Welles utolsó filmjét a velencei Filmfesztiválon
A filmet 1970-76 között forgatta Welles, ám felhagyott vele pénzügyi nehézségek miatt, és mintegy… Tovább olvasom