Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A multivitaminok szedése nem csökkenti a szívkockázatot

A multivitaminok rendszeres, napi szedése nem csökkenti idősebb férfiaknál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapították meg 15 ezer ember követéses vizsgálatával amerikai kutatók.
Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának fele szed étrendi kiegészítőket, amelyek közül a legnépszerűbbek a multivitamin-készítmények. Tizenötezer 50 év feletti amerikai orvos egészségének több mint egy évtizeden át tartó követésével azonban arra az eredményre jutottak bostoni kutatók, hogy a multivitaminok rendszeres szedése nem csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot.

"Úgy találtuk, hogy több mint egy évtized után sem előnyt, sem hátrányt nem jelentett a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében" - mutatott rá Howard Sesso, a tanulmány vezetője, a bostoni Brigham és Női Kórház epidemiológusa.

A követéses vizsgálatba bevont orvosok egyik fele véletlenszerű kiválasztással került a multivitamint szedők csoportjába, míg másik fele a kontrollcsoportba, amelynek tagjai placebót kaptak.

A múlt hónapban hozták nyilvánosságra ugyanebből a követéses tanulmányból azokat az eredményeket, amelyek szerint a napi multivitamin-szedés 8 százalékkal csökkentette a részt vevő férfiaknál a rákkockázatot.
"Különböző lehet a hatásmechanizmus (a rák és a kardiovaszkuláris betegségek esetében)" - kommentálta Sesso a multivitaminok eltérő hatását.

A megállapításokat a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban és az Amerikai Szív Társaság Los-Angeles-i tudományos ülésén ismertették.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. november 07. 20:40
    „nehogy már ócsárolják a multinacionista cégek multivitaminjait ! Hová is lennének a multi nagy haszon nélkül...
    hogy is gondolhatják hogy a multisok szintetikus vitaminnak nevezett pocskolmány árthat a szervezetnek ?”
  • 1. klj-54 2012. november 07. 10:49
    „Kerékpár, séta, szeretkezés!
    Ez a három ami karban tartja az idősödő szívet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új BBC-tartalmak a Film Mánián és Film Cafén

Több mint 150 órányi műsort vásárolt a BBC Worldwide-tól a Film Mániát és Film Cafét működtető… Tovább olvasom