Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A nyúl már a múlté: három magyar a bűvész-világbajnokságon

Az egész élet mágia, nem kell feltétlenül az önsegítő szakkönyvekben keresnünk a mindennapi varázslatot – magyarázta fél pár lakkcipővel a lábán a bűvész-világbajnokság egyik magyar versenyzője, Franz Koffer, aki harmadmagával képviseli hazánkat Riminiben. A szombati eredményhirdetésig Hajnóczy Soma zsűritag is ámul és izgul.
– Hallod a hangomon, hogy boldog vagyok? – kérdezett vissza Kőhalmi Ferenc, – telimatricázott fellépőbőröndje után felvett – bűvésznevén Franz Koffer, amikor a világbajnokság színpadáról lelépve faggattuk. Elmondása szerint egy félig kigombolt ingben, fél pár zöld lakkcipőben mesélt, és kártyák potyogtak a zsebéből, amíg a háttérben elhangzott egy-egy gratuláció.

Mosolygós bűvész, de nem vicces bohóc a stílusos Kőhalmi Ferenc, azaz Franz Koffer. FOTÓ: kohalmiferenc.hu
Mosolygós bűvész, de nem vicces bohóc a stílusos Kőhalmi Ferenc, azaz Franz Koffer.
Fotó: kohalmiferenc.hu

Ő és két másik előadóművész képviseli hazánkat a héten az olaszországi Riminiben megrendezett bűvész-világbajnokságon. De nem nyuszikat rángat elő kalapjából Kőhalmi Ferenc, ahogy a másik versenyző, Nagy Csaba Ninjaba és Hajnóczy Soma, a 2009-es vb nagydíjasa, a jelenlegi megmérettetés hazai zsűritagja sem, és nem gügyög holmi gyerekzsúr biokellékét idézve a közönségre, ugyanis 300-3500 fős szakmai közönség előtt kell helytállniuk a 160 fős mezőnyben, illetve a kilencfős nemzetközi szakmai grémiumban. A két versenyző már letudta trükkjeit, de a szombati eredményhirdetésig még izgulhatnak.

Az egész élet mágia

– Mosolygós bűvész vagyok, de nem vicces bohóc – magyarázta a még pihegő Kőhalmi Ferenc, aki egy manipulációs számot adott elő kislabdákkal a mezőnyben eddig egyedüliként élő zenés kísérettel Fésűs Ferenc zongorista jóvoltából. Vastapsot kaptak. – Ahogy Földes László, azaz Hobo is megmondta egyszer, világutazó bűvész vagyok, aki "az egész világra szeretne hakni" – folytatta a 32 éves, számos hazai és nemzetközi bűvészverseny győztese.

Az óvodapedagógusként végzett előadóművész úgy véli, hazánkban a bűvészetet valamiért gyermekszórakoztató műfajnak gondoljuk, de jóval több ennél.

– Valójában mindenki gyerek, csak időnként elfelejtünk azok lenni. Főleg Magyarországon nehezen elsajátítható képesség szórakozni tudni, de igenis van rá igény. Igény arra, hogy letegyük a telefont, ne nyomkorásszunk, hanem az előadóra figyeljünk – mert ekkor tényleg gyerekké változhat mindenki. A legjobban a gyerekek tudnak szórakozni, de haragudni és bocsánatot kérni is, ezért imádok előttük fellépni, ők teljesen őszinték.


- De remélem, elérjük, hogy a felnőttek is jól szórakozzanak. Mindenki keresi magát, divat ma pszichológiával foglalkozni, és falni az önsegítő könyveket, ahelyett, hogy letennénk a kütyüt, a bűvészkedést néznék, és nem a "szakirodalomban" keresnénk a mágiát. Mert az egész élet mágia, csak van, aki a jogszabályokkal bűvészkedik, én pedig a kártyával. Az biztos, hogy mindannyian bűvészek vagyunk – tette hozzá.

Egy hónap, 30 pár zokni

De vajon a világhírű Harry Houdini, azaz Weisz Erik és Rodolfo, polgári nevén Gács Rezső mágus szülőhazájában mi ma a bűvész, és mit jelent a siker a "mágiában"?

– A csúcs minden egyes műsorban megvan, ha jól sikerül, és ha utána visszahívnak. A folytatáshoz nem kell feltétlenül a klasszikus értelemben vett siker – vallja Kőhalmi Ferenc, aki előadóművészként nem éli mondjuk a rocksztárok klasszikus életét, de a sportolók percre pontosan megtervezett napirendjét sem követi. Mind mondja, a bűvészélet valahol a kettő között van. – Nem iszom, nem dohányzom, és nem kávézom, ezekkel nem tudnék koncentrálni, összeszedni a műsoromat. De ez a fegyelmezettség csak a bűvészkedésemre vonatkozik, minden kellékemről tudom, hogy hol van, egyébként óriási rumli van a lakásomban, és vettem 30 pár zoknit, hogy havonta egyszer kelljen csak mosni – árulta el a versenyző.

Mobil és mágusrap

A világbajnokság első magyar és egyben legfiatalabb zsűritagja is osztotta a véleményét. Hajnóczy Somát szintén a hazaiak fellépése után értük el.

– Nagyon stresszes egy világbajnokság, a 2009-es verseny időszaka életem legjobb és legrosszabb hete volt. Ezért most nem tehetem meg, hogy fáradtan ülök le a produkciókat megnézni – beszélt a Grand Prix díjas harmincéves ítész, aki már Las Vegastól Svájcig sikerrel "körbevarázsolta" a világot, számos hazai és nemzetközi elismerést bezsebelve..


Világbajnoki címét mobiltelefonokkal prezentált számával szerezte, előadott már mágikus rapdalt, most fog megjelenni a második iPhone-os bűvész-mobilalkalmazása, amit egy programozóval fejlesztettek ki (Amerikában igen népszerű ez a műfaj).

Hajnóczy Soma világbajnoki címét mobiltelefonokkal prezentált számával szerezte. Fotó: DM
Hajnóczy Soma világbajnoki címét mobiltelefonokkal prezentált számával szerezte.
Fotó: DM

– Nem kell félni attól, hogy változik a világ, és változik minden a bűvészet körül. Ebben a műfajban benne van, hogy becsapjuk a közönséget, de ez rossz hozzáállás. Úgy kell tudnunk elszórakoztatni az embereket, hogy ne azon gondolkodjanak, hogyan csináltuk meg az adott trükköt. Az a 3D mozihoz szokott közönségben is megmarad, ha érzelmeket tudok kiváltani, nevetést, sírást, örömöt. Számomra a bűvészet varázsát is a nevettetés jelenti, ezért képviselek stand-upos irányt. Közvélekedés, hogy a bűvészet gyerekműfaj, de ugyanannyit változott, fejlődött, mint az elmúlt 20-30 évben mondjuk a színházművészet vagy a zene: a nyúl a kalappal már a múlté – jegyezte meg.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollywoodi sztárok gyászolják Omar Sharifot

Antonio Banderas a Twitteren "nagy mesélőnek, hű barátnak és bölcs szellemnek" nevezte az egyiptomi… Tovább olvasom