Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

A sok fiúgyermek világra hozatala árthat az anya egészségének

A sok fiúgyermek világra hozatala káros hatással lehet az anya egészségére - derült ki egy új finn tanulmányból.
A kutatók Finnországból származó, több évszázadot átfogó demográfiai adatok elemzésével mutatták ki, hogy a sok fiúgyermek világra hozatal megrövidítette az anyák szülés utáni élettartamát. Korábban is voltak már olyan tanulmányok, amelyek azt sugallták, hogy a fiúgyermekek megterhelik az anyák egészségét, mert általában nagyobb súllyal jönnek a világra, és több fizikai stressznek teszik ki az anyák testét. Emellett növelik anyjuk tesztoszteronszintjét, ami öregíti az immunrendszert, gyengítve annak védelmi képességét, születésüket követően pedig több gondoskodásra van szükségük.

A lányok viszont meghosszabbítják anyjuk életét azáltal, hogy segítenek az élelem beszerzésében és fiatalabb testvéreik nevelésében, legalábbis a vizsgált hagyományos társadalmakban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A modernkori társadalmakban időről időre változó tényezők - például az egészségügyi ellátás minősége, a családi jövedelem nagysága - minimalizálása érdekében a szakemberek a 17-20. század között született egyénekre vonatkozó információkat dolgozták fel tanulmányukban. A 11 166 nőre és 6 360 férfira kiterjedő vizsgálatban a szülők poszt-reprodukciós élettartamát, illetve az utódok számát, nemét és - 15 éves korukig bezárólag - túlélési adatait vonták elemzés alá.

"Az eredményeink azt mutatják, hogy a fiúgyermekek világra hozatala megrövidítette a finn anyák szülést követő élettartamát, igaz, ez az összefüggés az anyák korának előrehaladtával elhalványult - húzta alá a finnországi Turkui Egyetem munkatársaként dolgozó Samuli Helle. - Mindez alátámasztja azt az elméletünket, hogy a fiúgyermekek nevelése energiaigényesebb feladat, mint a lányoké."

A Biology Letters című folyóiratban közölt eredmények szerint a lánygyermekek száma nem befolyásolta az anya élettartamát. A szakemberek szerint a sok fiúgyermek szülésének káros hatása valószínűleg a női hormonokhoz köthető.

A kutatók a férfiak esetében nem figyeltek meg hasonló összefüggést, ami összhangban van azzal, hogy a férfiak kevesebb közvetlen energiát fektetnek a szaporodásba, mint a nők. A lány- és a fiúgyermekek túlélési esélyeit sem tudták kapcsolatba hozni a szülők élettartamával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az óránk is lehet okos - szállítják a Pebble okosóráját

A közösségi alapú finanszírozással készült okosórával vezérelhetjük a telefonunk bizonyos funkcióit,… Tovább olvasom