Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A szállópor és a lárma növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az éjszakai lárma - de a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése is - összefüggésben áll a főverőerek elmeszesedésével és megkeményedésével.
Növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát a szállópor és a zaj.

Az esseni Nyugat-Németországi Szívközpont orvosainak kutatása szerint különösen az éjszakai lárma - de a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése is - összefüggésben áll a főverőerek elmeszesedésével és megkeményedésével.

Hagen Kälsch kardiológus a Kardiológusok Európai Társaságának hét végi római kongresszusán mutatta be az erről szóló első eredményeket.

"A közlekedés okozta terheknek ezek a formái segítenek megtalálni a magyarázatot arra, miért veszélyezteti jobban a közlekedési csomópontok közelében élőket a káros anyagok lerakódása az erekben" - mondta el Kälsch, aki szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felmérő kardiológusoknak a már ismert rizikófaktorok - a dohányzás, a túlsúly vagy épp a magas vérnyomás - mellett a zajártalmakat és a szmogot is számításba kellene venniük. "Erre mindeddig túl kevés figyelmet fordítottak" - hangsúlyozta Kälsch.

A bemutatott kutatási eredmények egy Essenben tíz éve kezdődött vizsgálat részét képezik. A kutatásban több mint 4800-an vettek részt Essenből, Mülheimből és Bochumból. Mindhárom település a Németország egyik ipari központjának számító Ruhr-vidéken fekszik. A szakértők célja az volt, hogy vizsgálati módszereket dolgozzanak ki arra, hogyan lehet jobban megjósolni a szívinfarktus és a szívhalál kialakulását.

Kälsch és munkatársai a 60-as éveik közepén járó résztvevők komputertomográfiai felvételeit elemezték ki, és összefüggésbe állították lakóhelyükön mért zajjal és szállópor-értékkel.

Az elemzésbe bevonták a társadalmi-gazdasági adatokat és az ismert egészségügyi rizikófaktorokat is. A kardiológus szerint kiderült, hogy az érelmeszesedés kockázata ezektől a tényezőktől függetlenül növekszik a közlekedés okozta terhelés hatására.

Az arterioszklerózis a véredények meszessé vagy rugalmatlanná válása, a szívinfarktus és a szélütés veszélyének fokmérője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb házasságra mind több válás jut Horvátországban

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy idén januárban 669 házasságkötésre 602 válás jutott. Tovább olvasom